Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 196 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 196 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 196 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

Isı akışı, sıcaklıkları farklı tüm maddeler arasında gerçekleşir. Soğuk bir kış gününde balkon demirine dokunduğumuzda elimizden demire doğru ısı akışı gerçekleşir ve serinlik hissederiz. Buna karşılık sıcak bir yaz gününde aynı demire dokunduğumuzda demirden elimize doğru ısı akışı gerçekleşir ve sıcaklık hissederiz. Deney 5.5’te yaptığımız gibi ısı akışı sıvılar arasında olabileceği gibi diğer tüm maddeler arasında da gerçekleşebilir. Maddeler arasındaki ısı akışına ısı alışverişi denilmektedir. Çünkü sıcak maddenin verdiği ısıyı soğuk madde almaktadır. Isı alışverişi, farklı sıcaklıktaki tüm maddeler arasında meydana gelir. Etkinliğimizde su ile beher ve deney tüpü arasında da ısı alışverişi olmuştur. Hatta su ile bulunduğu ortam yani hava ile de ısı alışverişi yaşanmıştır.

1. Parkta bulunan bir banka çok sıcak bir yaz gününde ve çok soğuk bir kış gününde oturduğunuzda ısı akışı nasıl gerçekleşir?

  • Cevap: Soğuk günde oturduğumuzda vücudumuzdan banka doğru ısı alışverişi olur, sıcak bir günde oturduğumuzda banktan vücudumuza ısı alışverişi olur.

2. 0° C’taki bir sürahiye -20 °C’ta buz atarsanız ne gibi bir değişim gözlemlenir? Açıklayınız. (Isı alışverişinin sadece su ve buz arasında gerçekleştiğini kabul ediniz.) Denge sıcaklığı kaç °C olabilir?

  • Cevap: Burada sürahideki sudan buza doğru bir ısı alışverişi olur. Denge sıcaklığı -20 ile 0 arasındadır.

3. Deniz seviyesinde bulunan yalıtımlı bir ortamda A ve B kaplarında su bulunmaktadır. Kaplara buz parçaları atıldıktan sonra kaplardaki su ve buz kütlelerinin değişimi şekildeki gibidir. Kaplara atılan buzlar ile suların sıcaklıkları ne A kabı B kabı olabilir?

  • Cevap: A kabındaki su kütlesi arttığından burada buzun eridiğini dolayısı ile sudan buza ısı akışı olduğunu anlarız. Yani A kabındaki suyun sıcaklığı 0 dan büyük herhangi bir değer olabilir. B kabında da buz kütlesinde bir azalma görüyoruz. Asında A kabında olan burada da olmuştur. Yani sudan buza ısı geçişi olmuş ve buz erimiştir. Su da en sonunda buz ile eşit sıcaklığa erişmiş ve tamamı donmuştur. Aynı şekilde B kabındaki suyun sıcaklığı da 0 veya 0 dan büyük herhangi bir değerdir.

9. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 196 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
8
clap
3
unlike
2
happy
1
confused
1
sad
1
angry
0
love

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!