Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 (MESEM)

İran Şahı Abbas, Osmanlı Devleti’nde 1623’te ortaya çıkan Celâli İsyanları’ndan da faydalanarak Bağdat’ı ve bütün Irak’ı Osmanlılardan almıştır. Bağdat’ı Safevilerden geri almak amacıyla 1625’te ve 1630’da yapılan seferlerden sonuç alınamaması üzerine Sultan IV. Murat (Görsel 9.1) ordunun başına geçerek 1635’te Revan, 1638’de ise Bağdat seferlerine çıkmıştır. Kaybedilen yerlerin bu seferlerde geri alınması üzerine Safevilerle Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalanmıştır (1639). Kasr-ı Şirin Antlaşmasıyla Zagros Dağları iki devlet arasında sınır kabul edilmiş, Bağdat ve Basra Osmanlılarda kalırken Revan ve Azerbaycan Safevilere bırakılmıştır. Böylece 1578’den beri altmış bir yıl aralıklarla devam eden savaş sona ermiştir. Kasr-ı Şirin Antlaşması ile belirlenen Osmanlı-İran sınırı günümüze kadar önemli bir değişikliğe uğramadığı için bugünkü Türkiye-İran sınırının da Kasr-ı Şirin Antlaşması ile belirlendiği kabul edilmektedir. XVII. yüzyılın ilk Safevilerle giriştiği yoğun savaşlar sebebiyle askerî gücünün büyük kısmını İran üzerine seferber eden Osmanlı Devleti, Otuz Yıl Savaşları ile uğraşan Avrupa’nın güçsüz ve zayıf durumundan yararlanamamıştır.

Osmanlı-Habsburg (Avusturya) İlişkileri (1593-1606)

962 yılında kurulan Kutsal Roma Germen İmparatorluğu tahtına 1519’da Alman İmparatoru Şarlken’in geçmesinden sonra Avrupa’da Habs- burg Hanedanlığı hüküm sürmeye başlamıştır. Şarlken’in kardeşi Ferdinand ise Habsburg Hanedanlığına bağlı olan Avusturya Krallığı’nı arşidük unvanıyla yönetmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın, Mohaç Zaferi’yle Macar Krallığı’na son vermesinden sonra Osmanlı Devleti ile Avusturya Avrupa’da üstünlük kurabilmek için uzun süre mücadele etmişlerdir. Sultan II. Selim Dönemi’n- de 1568’de yapılan barış antlaşmasından 1593 yılına kadar ise Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında bir barış dönemi yaşanmıştır.

Avusturya’nın Osmanlı Devleti’ne ödemesi gereken vergiyi göndermemesi, sınır boylarında yaşanan saldırılar ve bölgede görevli olan Bosna beylerbeyinin Hırvatistan’a akın yaparken öldürülmesi gibi gelişmeler üzerine 1593’te Osmanlı Devleti Avusturya’ya savaş ilan etmiştir. Papa’nın girişimleriyle Avusturya, Erdel, Eflâk, Boğdan ve Lehistan’ın Osmanlı Devleti’ne karşı oluşturduğu Haçlı ordusu Estergon Kalesi’ni ele geçirmiştir. Bunun üzerine Sultan III. Mehmet ordunun başında sefere çıkarak Eğri Kalesi’ni fethetmiştir.

Haçova Meydan Savaşı (1596)
Eğri Kalesi’ne yardım için gelen Avusturya ve Erdel müttefik ordusuyla Haçova’da yapılan meydan savaşında Osmanlı ordusu oldukça zor bir zafer kazanmıştır. Osmanlı Devleti’nin kazandığı son meydan savaşı olarak kabul edilen bu zaferde Osmanlı ordusunun gücünden çok Avusturya ordusunun disiplinsizliği etkili olmuştur. Ancak bu zafer Avusturya’yı antlaşmaya zorlayabilecek kesin bir sonuca yol açmadığından taraflar arasındaki savaşlar on yıl daha devam etmiştir. Avusturya’nın, Macar topraklarındaki isyanlarla uğraşması, Osmanlı Devleti’nin ise Anadolu’da Celâli İsyanlan ve doğuda Safeviler ile mücadeleye devam etmesi gibi nedenlerle iki devlet arasında Zitvatorok Antlaşması imzalanmıştır.

Zitvatorok Antlaşması (1616)

Osmanlılar, Avusturya arşidükü için “sezar” unvanını kullanacak ve Avusturya arşidükü, protokolde Osmanlı padişahına denk sayılacaktır. Avusturya, Osmanlı Devleti’ne yıllık vergi ödemeyecek; bunun yerine bir defaya mahsus olmak üzere 200 bin kuruş gönderecektir. Eğri, Kanije ve Estergon kaleleri Osmanlı Devleti’nde kalacaktır.

Zitvatorok Antlaşması, Osmanlı diplomasisinde nasıl bir değişime yol açmış olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Osmanlı eskisi kadar güçlü olmadığı için Avusturya üzerindeki siyasi gücü azalmıştır. Siyasi gücü Avrupa üzerinde işe yaramamaya başlar ve Osmanlı’nın aleyhine değişimler yaşanmaya başlamıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 167 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!