Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 (MESEM)

Kapitülasyonların Osmanlı Devleti’ne Etkileri

Osmanlılar 1352’de Rumeli’ye ilk geçtikleri sırada Venedik’le savaş hâlinde olan Cenovalılar (Cenevizliler) ile dostluk ilişkisi kurmuş ve onlara ilk Osmanlı kapitülasyonunu vermiştir.

Osmanlı Devleti, XIV. yüzyıl sonlarından itibaren Venediklilere ve Cenevizlilere; 1569 ve 1740’ta Fransa’ya; 1580’de İngiltere’ye; 1612’de ise Hollanda’ya çeşitli ticari ayrıcalıklar vermiştir.

XVIII. yüzyıla kadar Osmanlı ekonomisine olumsuz bir etkisi olmayan kapitülasyonlar, XVIII. yüzyıldan itibaren Avrupalı devletlerin daha fazla ayrıcalık almak için Osmanlı Devleti’ne baskı yapmalarına sebep olmuştur.

Balta Limanı Ticaret Antlaşması (1838) sonucunda İngiltere’ye verilen ticari ayrıcalıklarla birlikte kapitülasyonlar en geniş hâlini almıştır. Başta İngiliz tüccarlar olmak üzere yabancı tüccarlara düşük gümrük vergisi ödeyerek ticaret yapma hakkı tanıyan kapitülasyonların Osmanlı Devleti’nin ekonomisine olumsuz etkileri şunlardır:
* Osmanlı hâzinesinin gümrük gelirleri azalmıştır.
* Ucuz yabancı mallara talep artarken yerli mallara talep azalmıştır.

• Yerli esnaf ve tüccar (loncalar) zarar görmüş, yerli üretim bitme noktasına gelmiştir.
• Dışa bağımlılığı artan Osmanlı Devleti’nin ekonomik bağımsızlığı sona ermiştir.
• Osmanlı Devleti, Avrupalılar için “açık pazar ve ham madde kaynağı” hâline gelmiştir.
• Gayrimüslim Osmanlı tebaası (Rum, Ermeni, Yahudi) yabancı devletlerin himayesine girmiştir.
• XIX. yüzyılda Avrupalı devletler her konuda Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmışlardır.
• Osmanlı Devleti dış borç almak zorunda kalmıştır.
• Osmanlı Bankası ve Alman Doğu Bankası gibi kuruluşların etkisiyle yabancı sermaye Osmanlı ülkesine girmeye başlamıştır.
Kapitülasyonlar, yüzyıllar boyunca Osmanlı Devleti’ni ekonomik, siyasi, ticari, hukuki vb. pek çok açıdan olumsuz yönde etkilemiş ve devletin yıkılmasına zemin hazırlayan en önemli etkenlerden biri olmuştur. Kapitülasyonlar ancak 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile kaldırılabilmiş, böylece Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ekonomik bağımsızlığı güvence altına alınmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 175 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!