Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 (MESEM)

9.3. XVII VE XVIII. YÜZYILLARDA OSMANLI DEVLETİMDEKİ DEĞİŞİM VE YENİLİKLER

Avrupa’daki Gelişmelerin Osmanlı Devleti’ne Etkileri

Karlofça Antlaşmasının OsmanlI Diş Politikası ve Diplomasisine Etkileri

Karlofça Antlaşması ile ilk defa büyük oranda toprak kaybına uğrayan Osmanlı Devletimin dış politikasında değişmeler olmuş ve Kuruluş Dönemi’nden beri izlenen fetih ve genişleme politikası işlerliğini yitirmiştir. Osmanlı Devleti, Karlofça Antlaşması’ndan sonraki dönemde kaybettiği toprakları geri alabilmek için çözüm yollan aramıştır. Kaybettiği yerleri geri alma umudunu Pasa- rofça Antlaşması ile yitiren Osmanlı Devleti, Avusturya ve Rusya gibi devletlerin genişleme politikalanna karşı Avrupa sınırlarını güvence altında tutmak için barışı koruma politikasına yönelmiş ve Avrupa siyaseti ile yakından ilgilenmeye başlamıştır. Dış politika gündeminin önem kazanmasıyla Osmanlı devlet idaresinde askerî unsurlar yerine bürokratik unsurlar (reisülküttaplık) ön plana çıkmaya başlamıştır.

Avrupa’da Yaşanan Askerî Devrimin Osmanlı Askerî Teşkilatına Etkileri

Avrupa’da savaş ve ordu sistemlerinde ateşli silahlara dayalı yaşanan teknolojik değişimler “askerî devrim” olarak adlandırılmıştır. Avrupa’da ordular ateş güçlerini artırmak için yeni yöntemler geliştirmiştir. Ateş eden birliğin yeni ateş için hazırlanmak üzere arkaya geçtiği ve ateş edecek yeni birliğe yer açtığı “kontra marş” adı verilen bir teknik kullanılmaya başlanmıştır. Bu teknik, Avrupalı ordulara dönüşümlü ve aralıksız ateş etme imkânı sağlamıştır. Osmanlılar, 1593-1606 yılları arasında Habsburglar ile yapılan savaşlarda Avrupalıların yeni savaş teknolojisini ve taktiklerini ilk defa görmüştür. AvusturyalI tüfekli piyade askerlerinin karşısında yeniçerilerin ve tımarlı sipahilerin yetersiz kalmaları üzerine Osmanlı Devleti Avrupa’nın savaş gücünü iki şekilde yakalamaya çalışmıştır. Bunlardan birincisi silahlı yeniçerilerin sayısını artırmak, İkincisi ise tımarlı sipahiler yerine ateşli silahlar kullanabilen “sarıca”, “sekban” ve “levent” adlı yeni askerî birlikler oluşturmaktır.

Avrupa Gemicilik Teknolojisinde Yaşanan Gelişimin Osmanlı Denizciliğine Etkileri

Osmanlı gemiciliğinin gelişiminde birinci dönem, devletin kuruluşundan XVII. yüzyılın sonlarına kadar süren ve “kadırga” adlı kürekli gemilerin kullanıldığı dönemdir. Bu döneme, özellikle Osmanlı gemi teknolojisine kendi bilgi ve becerilerini ekleyen Barbaros Hayreddin Paşa (Görsel 9.5) damgasını vurmuştur. İkinci dönemde ise kadırgalardan daha uzun gövdeye, yelkenlere ve toplara sahip olan “kalyon” adlı yelkenli gemiler kullanılmıştır. Bu dönem, XIX. yüzyılın ortalarına kadar sürmüştür.

Yirmi dört yıl süren Girit kuşatmasında Osmanlı kadırgalarının Venedik kalyonları karşısında aciz kalması üzerine Osmanlı devlet adamları kalyon yapımına karar vermişlerdir. Böylece Girit Seferi bir dönüm noktası olmuş ve Osmanlı donanmasında kadırgadan kalyona geçiş süreci başlamıştır.

Coğrafi Keşiflerin ve Merkantilizm Politikasının Osmanlı Ekonomisine Etkileri
Coğrafi Keşifler sonrasında Avrupalı devletler “ülkelerin güç ve zenginliğinin altın ve gümüş gibi değerli madenler ile olabileceği” fikrine dayanan merkantilizm politikasını (ticari kapitalizm devrimi) izlemeye başlamıştır. Bunun sonucunda Avrupa’ya bol miktarda gümüş ve altın girişi olmuştur. Bu durum; Osmanlı temel para birimi olan akçenin sürekli değer kaybetmesine, fiyat artışlarına, enflasyona ve ekonomik krizlere sebep olmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 174 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!