Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 (MESEM)

Türk toplulukları, tarihin farklı dönemlerinde çeşitli nedenlerle değişik coğrafyalara göç etmek zorunda kalmıştır. Bu göçlerin ekonomik ve siyasi olmak üzere iki temel nedeni vardır:

Ana yurttan göç eden Türkler doğuda Çin; kuzeyde Sibirya; güneyde Afganistan ve Hindistan; batıda Balkanlar, Orta Avrupa, İran, Irak, Anadolu, Suriye gibi çok farklı bölgelere dağılmışlardır.

Türklerin çeşitli dönemlerde Asya’nın içinde veya dışında gerçekleştirdikleri kitlesel göçler onların yaşam tarzları üzerinde etkili olmuştur. Göçler yoluyla Türkler, farklı kültür çevreleri ile tanışarak etkileşim içine girmişlerdir. Bu kültürel etkileşim sonucunda Türk boyları arasında dinî, kültürel, ekonomik, sosyal ve siyasi farklılıklar meydana gelmiştir.

Göç ettikleri coğrafyalarda yeni devletler kuran bazı Türk toplulukları, farklı dinleri kabul ederek yerel toplumlarla karışmışlar ve millî kimliklerini kaybetmişlerdir. Hazar Denizi’nin güneyinden batıya göç eden Türk topluluklarının önemli bir kısmı ise İslam dinini kabul etmiştir. Bu topluluklar yerleşik hayata geçmişler, köyler ve kasabalar kurarak tarımla uğraşmaya başlamışlardır. Büyük devletler kurmuşlar ve millî kimliklerini korumuşlardır. Sayıları zamanla çok azalsa da konar- göçer yaşam tarzını devam ettiren Türk boyları varlıklarını günümüze kadar sürdürmüşlerdir.

Türk kültür ve uygarlığının göçler yoluyla dünyanın farklı bölgelerine yayılması, Türk tarihinin bir bütün olarak incelenip öğrenilmesini zorlaştırmıştır.

Orta Asya’dan yapılan göçler Türklerin yaşam tarzları üzerinde ne gibi etkiler meydana getirmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Göçler sonucunda bazı Türk toplulukları yerleşik hayat geçmiştir. Gittikleri yerlerde yeniden yapılanan ve yeni devletler kuran Türkler buralarda farklı kültürlerle iç içe yaşamaya başlamış ve zaman zaman o bölgedeki toplumlardan etkilenmişlerdir

1. Orhun Kitabeleri kimler adına yazılmıştır?

  • Cevap: Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan’da Orhun Vadisi’nde bulunmuşlardır. Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı’na aittir. Yazılış tarihleri MS. 8. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Yazıtlardan Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.

2. Kitabeler günümüzde hangi ülkenin sınırları içerisinde yer almaktadır?

  • Cevap: Bu yazıtlar 1889 yılında Moğolistan’da bulunmuştur. Oldukça değerli olan yazıtlar şu anda da Moğolistan’da bulunmaktadır. Moğolistan sınırları içerisinde Baykal Gölü’nün güney cephesindeki Orhun Nehri ve Koca Çaydam Gölü arasındadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 49 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!