Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 (MESEM)

Ergenekon Destanı
Kök Türklerin yeniden doğuşunu konu alan Ergenekon Destan’nın özeti şöyledir: Kök Türklere karşı aralarında anlaşan düşman kavimler bir hile ile Kök Türkleri yenilgiye uğrattılar ve halkın bir kısmını kılıçtan geçirip büyük bir kısmını da esir aldılar. Kök Türk hükümdarı İl Han’ın küçük oğlu Kıyan (Kayı) ve yeğeni Nüküz (Dokuz Oğuz) esir düştüler. Bir fırsatını bulan Kıyan ve Nüküz eşleriyle kaçıp kurtularak düşmanın kendilerini bulamayacağı bir yere gitmeye karar verdiler. Kök Türk yurdundan edindikleri at, deve, öküz ve koyunlarla birlikte geldikleri yoldan başka geçilecek bir yeri olmayan; akarsuların, türlü bitki, meyve, ağaç ve avların olduğu bir ülkeye vardılar. Bu ülkeye Ergenekon adını verdiler.

Ergenekon’da yüzyıllar boyu yaşayan, çoğalan ve güçlenen Türkler zamanla bu ülkeye sığamaz oldular. Kurultayı toplayıp Ergenekon’dan çıkmaya karar verdiler. Ergenekon’dan çıkmak için geldikleri geçidi aradılar ancak bir türlü bulamadılar. Bir demircinin dağın bir kısmının demirden olduğunu ve demiri eritip yol açabileceklerini söylemesi üzerine büyük ateşler yakıp büyük körükler yaptılar. Demiri eriterek açtıkları yolu kullanıp Börteçine öncülüğünde Ergenekon’dan çıktılar ve atalarının sahip oldukları topraklara yeniden hâkim oldular.
Türkler, Ergenekon’dan çıktıkları 21 Mart gününü bayram ilan ettiler ve her yıl bu tarihte o günün anısına büyük ateşler yakıp ateşte kızdırdıkları demirleri örs üzerinde çekiçle dövdüler.

1. Metne göre Kök Türkler hangi zanaat ile ilgilenmişlerdir?

  • Cevap: Demircilik ile uğraşmışlar. Aynı zamanda hayvancılık çok önemli bir zanaat olarak karşımıza çıkar.

2. Ergenekon’dan çıkış günü olan 21 Mart, ülkemizde ve Türk dünyasında hangi isimle kutlanmaktadır?

  • Cevap: Nevruz bayramının tarihi Türklerin tarihi kadar eskidir. Türkler İslamiyet öncesinde bu bayramı “Yeni gün”, “Bahar bayramı”, “Ergenekon bayramı” gibi isimlerle anıyorlardı. Mete Han zamanından beri var olan bu bayram, Türklerde bir tabiat bayramı geleneğidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 50 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!