Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık

1 Kişi = ? Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

1 Kişi = ? metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 78-79-80-81-82-83 (Millî Mücadele ve Atatürk)

1 Kişi = ? Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 78 Cevabı

Hazırlık Çalışması

1. Bir kişinin birden fazla kişinin işini yaptığına şahit oldunuz mu? Eğer şahit olduysanız o kişiyle ilgili neler hissettiniz?

  • Cevap: Duydum. Bizim mahallede Mustafa Dayı vardı. Ekonomik kriz olduğu için gece garson gündüz ise amelelik yapıyordu. Yine de geçinemiyordu. Bu kadar emek harcarken hala aç kalması çok üzücü bir durumdu.

2. 15 Temmuz’da ülkesi için şehit düşen ya da gazi olan kahramanlarla ilgili duygularınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:  Duydum. Bir tane kadın vardı. Kamyonu kullanırken çekilen fotoğrafı vardı. Ona gazi dediler maaş bağladılar, sonra anlaşıldı ki aslında kahraman değil hainmiş. Kamyonu da hiç kullanmamış. Ama o gün elbette canları pahasına bu ülkeyi koruyan Mustafa Kemal sevdalısı askerler polisler de vardı. Hepsine şükran borçluyuz.

Yazarın Biyografisi
Aylık Diyanet dergisinde kültür sanat yazıları yazmaktadır. Kur’an kursu öğreticiliği yapan Ece’nin yayımlanmış bir şiir kitabı vardır.

Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

1 KİŞİ = ?

Küçük bir çocukken ayın beni takip ettiğini sanırdım. Bu zan ilkokul ikinci sınıfta bile devam etmiştir. Bazen ışıklı beyaz bir top gibiydi ay. Bazen un kurabiyesine benzetiyordum şeklini. Gülümseyen bir yüz oluyordu bazen de. Beni takip etmekti işi gücü. Akşam balkonda otururken gökyüzüne bakıp işte derdim. Yine orada. Ben dışarı çıkınca o da çıkıyor. Babamın kocaman elinden tutup misafirliğe giderken sık sık başımı kaldırıp gökyüzüne bakardım, benimle misafirliğe geliyor mu diye. Evet, geliyordu. Sık sık bahçeye inip incir ağacından bahçe kapısına doğru yürürdüm. Ay da benimle yürürdü. Kapı ve ağaç arasında mekik dokurken ayı şaşırtmak için aniden dururdum. Ay hiç şaşırmazdı, o da benimle aynı anda dururdu. Ay benim hem oyuncağım hem arkadaşımdı. Ayın en çok sevdiği insan bendim.

Kendimle gurur duyuyordum. Gökyüzündeki en belirgin ve en büyük şey aydı ve beni takip ediyordu. Çok özeldim ben. Çok değerliydim. Eminim herkes benim yerimde olmak isterdi. Sadece bir tane ay var ve bu kadar çok insanın arasından beni seçti derdim. Yeryüzündeki en mühim insan bendim. Onlu yaşlarımda öğrendim ki ay dünyanın uydusuymuş ve ne acı ki beni takip etmiyormuş. Dahası gökyüzünde çok daha büyük yıldızlar ve gezegenler varmış. Benim gözlerim onları göremiyormuş bile. Ne kadar küçük olduğumu anlamıştım. Ellerime baktım, sınıfa baktım… Ufacık bir şeyim ben. Çok üzülmüştüm; sıradan, önemsiz hissetmiştim kendimi. Bir kişiydim, bir insancık. Ne ehemmiyetim olabilirdi ki? Kaybolmuş gibiydim kocaman evrende. Ha varlığım ha yokluğum… Yirmili yaşlarımda bir insanın dünya için çok önemli olabileceğinden haberdardım. Hz. Muhammed, Hz. İbrahim, Hz. Musa… Peygamberler, bu dünyadan göçüp gitmiş olanlar

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 79 Cevabı

için yol göstericiydiler, yaşayanlara yol gösteriyorlar ve gelecek nesillere de… İki cihan saadetine ulaşmak her zaman onların ayak izlerini takip etmekle mümkün. İbni Sina, Farabi, Yunus Emre, Piri Reis, El Kindi, Fatih Sultan Mehmet, İbn Haldun, Mimar Sinan, Selahaddin Eyyubi, Fuzuli, Mehmet Akif, Necip Fazıl, Aliya, Sait Faik, Cemil Meriç, Cahit Zarifoğlu… Ay bu insanları takip etmiyor evet fakat onlar hayat yolunda insanlığa ışık tutuyorlar. Şu anda emin olduğum bir şey var. Her insan tek başına çok önemli. Herkes için olmasa da en azından kendisini dünyaya gönderen ve dünyaya getiren için biricik. Benim için annem, babam, sabahları selamlaştığım komşum, hastalandığımda çorba yapan arkadaşım çok mühim insanlar. Cami, okul, kütüphane, hastane, yol yapan, yaptıran insanlar kıymetli. Tarlaya tohum atan, meyve sebze satan, balık tutan insanlar değerli.

Bir kediyi besleyen, yeşili koruyan, merhametli yürekler önemli. Eşimiz bir kişidir ama bütün hayatımızı etkiler. İki çocuk yetiştiren bir anne mühim üç kişi etmez mi? 50 öğrencisi olan bir öğretmen 51 kişi değil midir? Tankın önüne yatan bir kişinin cesareti kaç milyon insanın cesaretine denktir? 15 Temmuz 2016 tarih kitaplarında anlatılırken “Bir kişi çok önemlidir.” diye not düşülmeyecek mi? Ya her kişi, “Bir ben mi kaldım?” deseydi. Vatanına saldırılınca sokakta başka biri daha var mıdır, diye düşünmeden evinden çıkan her bir kişi kaç yüz kişi için istiklalsiz istikbal olmayacağının kanıtıdır? Vatanda birlik olsun diye şehit olan birinden sonra 79 milyon tek vücut olmak için nasıl çırpınır? Bir şehit, ülkedeki tüm iyi insanları nasıl kenetler?

İstiklal Marşı’nı söylerken vurulan bir insan kaç milyon insana İstiklal Marşı’nı söyletir? “Evlatsız olur, vatansız olmaz.” diyen anne, yavrusu için kaç kişilik bir acı basmıştır bağrına taş niyetine? “Vatan için bir bacağımı kaybetmişim ne önemi var?” diyen biri kaç hainin ferini söndürür?
Bir kişi çok önemlidir. Evinin, şehrinin, ülkesinin, dünyasının çehresini değiştirebilir. Bir kişi gülümseyerek ölüme kafa tutarken özgürlüğün candan kıymetli olduğunu ispat edebilir. Bir kişi şehadete yürürken tüm dünyaya, konu vatansa gerisi teferruattır diye haykırabilir.
Ay takip etmese de Dünya kulak tıkasa da…

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 80 Cevabı

a) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz.

  • Cevap:

zan: şüphe
mühim: önemli
ışık tutmak: aydınlatmak
istiklal: bağımsızlık
kenetlenmek: bağlanmak
mekik dokumak: çok emek harcamak
yol göstermek: önder olmak
ehemmiyet: önem vermek
merhamet: vicdani bir şekilde şefkat göstermek
istikbal: gelecek
ferini söndürmek: gözündeki ışığı söndürmek

• Etkinliği tamamladıktan sonra anlamını tahmin ettiğiniz kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

  • Cevap: Bu sözcükleri sözlükten kontrol etmeniz gerekmektedir.

b) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını birer cümle içinde kullanınız.
• Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını oluşturduğunuz sözlüğe ekleyiniz.

  • Cevap: Bu sözcükleri sözlüğünüze eklemeniz gerekmektedir.

2. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 81 Cevabı

Metinden, hâl eki almış on kelime belirleyiniz. Kelimelerin kökünü ve aldığı hâl ekini aşağıdaki tabloya örnekteki gibi yazınız.

  • Cevap:

kediyi: kedi-y-i: belirtme durum eki -i
yeşili: yeşil-i belirtme durum eki olan -i
insanlığa: insanlık-a insanlığa yönelme durum eki -a
dünyaya: dünya-y-a yönelme durum eki olan -a

3. ETKİNLİK 

Krallar hiçbir şeyimi almazlarsa bana çok şey vermiş olurlar, hiçbir kötülük etmezlerse yeterince iyilik etmiş sayılırlar bana. Bütün istediğim budur onlardan. Ama nasıl şükrediyorum Tanrı’ya, varımı yoğumu bana aracısız vermiş, beni yalnız kendisine borçlu kılmış olduğu için! Nasıl yalvarıyorum ona gece gündüz beni hiçbir zaman, kimseye karşı ağır bir minnet altına sokmasın diye! Ne mutlu bir özgürlükle bunca zaman yaşadım: Onunla bitsin ömrüm! Bütün çabam kimseye muhtaç olmadan yaşamak.

  • Cevap:

BASİT KELİME: krallar, bütün, yalnız, ağır, mutlu, çabam, ömrüm
TÜREMİŞ KELİME: kimseye, kötülük, borçlu, gündüz, iyilik
BİRLEŞİK KELİME: hiçbir, şükrediyorum, nasıl

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 82 Cevabı

Okuduğunuz metnin özetini defterinize yapınız.

  • Cevap: Metnin kahramanı kişi, küçükken ayın kendisi için ne anlam ifade ettiğini anlatmaktadır. Sonrasında 15 Temmuz gecesinde insanların nasıl da sorumluluk alıp bu kalkışmayı engellediğini örneklemektedir. Ardından bir kişinin bile aslında ne kadar değerli olduğunu vatan savunmasının belki de o tek kişi ile yapılacağını anlatmaktadır.

5. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden yararlanarak yanıtlayınız.

1. Yazar, küçük bir çocukken neden kendini özel hissediyormuş?

  • Cevap: Çünkü ayın kendisini izlediğini sanıyormuş.

2. Yazar, neden çok üzülmüş?

  • Cevap: Çünkü gökyüzünde çok daha büyük yıldızlar ve gezegenler varmış. Onun gözleri onları göremiyormuş ondan çok üzülmüş.

3. Yazar, yirmili yaşlarına geldiğinde neyin önemini fark etmiş?

  • Cevap: Bir insanın dünya için çok önemli olabileceğini fark etmiş.

4. Yazar, 15 Temmuz ile ilgili hangi önemli olayları hatırlatmıştır?

  • Cevap: Tankın önüne yatan bir kişinin cesaretini, vatanına saldırılınca sokakta başka biri daha var mıdır, diye düşünmeden evinden çıkan her bir kişi kaç yüz kişi için istiklalsiz istikbal olmayacağını hatırlatmaktadır.

5. Yazar, bir kişinin ne kadar önemli olabileceğini hangi örneklerle ifade etmiştir?

  • Cevap: Bir kişi gülümseyerek ölüme kafa tutarken özgürlüğün candan kıymetli olduğunu ispat edebilir. Bir kişi şehadete yürürken tüm dünyaya, konu vatansa gerisi teferruattır diye haykırabilir. “Vatan için bir bacağımı kaybetmişim ne önemi var?” diyen biri kaç hainin ferini söndürür? gibi örneklerle anlatmaktadır.

6. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

  • Cevap:

Metnin Konusu: 15 Temmuz gecesi yaşananlardır.
Metnin Ana Fikri: Vatan için bir kişinin ne kadar değerli olacağıdır.

7. ETKİNLİK 

Metinden, benzetme yapılan cümleleri belirleyerek aşağıya yazınız.

  • Cevap: ışıklı beyaz bir top gibiydi ay. / Ay benim hem oyuncağım hem arkadaşımdı. / Bazen un kurabiyesine benzetiyordum şeklini.

8. ETKİNLİK 

15 Temmuz ile ilgili haber metinlerini sesli bir şekilde okuyunuz ve haberlerle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

15 Temmuz’dan 6 gün sonra 21 Temmuz 2016’da 1982 anayasasının 119-122 maddelerine dayanılarak Türkiye’de olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. OHAL toplamda 7 kez uzatılarak 2 yıl sürdü ve 18 Temmuz 2018 tarihinde sona erdi.

21 Temmuz 2016’daki OHAL ilanı sonrası Anayasa’nın 91. maddesi devreye girerek Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kurulu’na kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisi verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz 2020 tarihinde yaptığı açıklamada darbe girişimi sonrası süreçte, 99 bin 66 operasyon yapıldığını, 282 bin 790 kişinin gözaltına alındığını ve 94 bin 975 tutuklama olduğunu söyledi.

9. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Yayınları Sayfa 83 Cevabı

Vatanımız uğruna canlarını feda eden 15 Temmuz şehitlerine bir teşekkür mektubu yazınız.

  • Cevap:

Aziz şehitlerimiz,

Aziz şehitlerimiz, siz bu vatanı korudunuz, siz bizim geleceğimizi korudunuz. Siz bizim geleceğimizin karanlık olmasını engellediniz. Rahat uyuyun 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri. Sizin için milyonlarca bu vatan için şehit olmayı bekleyen Türk insan var. Mekanınız cennet olsun. Sizi hiçbir zaman unutmayacağız unutturmayacağız 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri.

• Etkinlik tamamlandıktan sonra isterseniz mektubunuzu okulunuzun sosyal medya hesabında paylaşabilirsiniz.

  • Cevap: Bu etkinliği siz yapmalısınız.

Gelecek Derse Hazırlık

1. Soyadı Kanunu’nun ne zaman ve neden çıkarıldığını araştırınız.

  • Cevap: Soyadı Kanunu Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının soyadı edinmesi amacıyla 21 Haziran 1934 tarihinde çıkarıldı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Hristiyan ve Yahudi nüfusun halihazırda soyadları bulunuyordu ve bu soyadlar yaşadıkları bölgedeki insanlar tarafından biliniyordu.

2. Mustafa Kemal Atatürk’ün, unvanlarını hangi olaylar sonucunda kazandığını araştırınız. Araştırmalarınızı kendi ifadelerinizle not alınız.

  • Cevap: Türk Kurtuluş Savaşı sürecinde Ankara Hükûmeti’ni kurdu, Türk Orduları Başkomutanı olarak Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki başarısından dolayı 19 Eylül 1921 tarihinde “Gazi” unvanını aldı ve mareşalliğe yükseldi; askerî ve siyasi eylemleriyle İtilaf Devletleri ve destekçilerine karşı zafer kazandı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ata Yayıncılık Millî Mücadele ve Atatürk Sayfa 78-79-80-81-82-83 1 Kişi = ? Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver
4
love
1
clap
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!