Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

1. Tema Erdemler Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Erdemler Sayfa 42-43 Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

1. Tema Erdemler Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

8.  Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 42 Cevabı

HAYALLERİNİZE SAHİP ÇIKIN
Babasının işi nedeniyle çocuğun orta öğretimi kesintilere uğramıştı. Orta ikideyken büyüdüğü zaman ne olmak ve yapmak istediği konusunda bir kompozisyon yazmasını istedi hocası.
Çocuk bütün gece oturup günün birinde at çiftliğine sahip olmayı hedeflediğini anlatan yedi sayfalık kompozisyon yazdı. Hayalini ayrıntılarıyla anlattı. Hatta hayalindeki 200 dönümlük çiftliğin krokisini de çizdi. Binaların, ahırların ve koşu yollarının yerlerini gösterdi. Krokiye 200 dönümlük arazinin üzerine oturacak 1000 metrekarelik evin ayrıntılı planını da ekledi. Ertesi gün hocasına sunduğu yedi sayfalık ödev, tam kalbinin sesiydi.
İki gün sonra ödevini geri aldı. Kağıdın üzerinde kırmızı kalemle yazılmış kocaman bir “0″ ve “Dersten sonra beni gör.” uyarısı vardı.
— Neden “0” aldım? diye merakla sordu hocasına çocuk.
— Bu senin yaşında bir çocuk için gerçekçi olmayan bir hayal, dedi hocası.
— Paran yok. Kaynağınız yok. At çiftliği kurmak büyük para gerektirir. Önce arazi satın alman lazım. Damızlık hayvanlar da alman gerekiyor. Bunu başarman imkânsız. Eğer ödevini gerçekçi hedefler belirledikten sonra yeniden yazarsan o zaman notunu yeniden gözden geçiririm.
Çocuk evine döndü ve uzun uzun düşündü. Babasına da danıştı.
— Oğlum, dedi babası: “Bu konuda kararını kendin vermelisin. Bu senin hayatın için oldukça önemli bir seçim!”
Çocuk bir hafta kadar düşündükten sonra ödevini hiçbir değişiklik yapmadan geri götürdü hocasına.
— Siz verdiğiniz notu değiştirmeyin… Ben de hayallerimi…

1. Çocuk, kompozisyonunda neyi anlatıyor?

  • Cevap: Bir şair demiştir ki İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar. Yani insanlar hayallerinden vazgeçerlerse geleceklerinden ve de geniş ufuklu olma vasıflarından da vazgeçmiş olurlar. Bu yüzden her ne olursa olsun bence insanlar hayallerini hiç bir şeye değiştirmemeliler.

2. Öğretmeni çocuğun yazdığı kompozisyon hakkında ne düşünüyor?

  • Cevap: Çocuğun bence hayaline saygı göstermeyip onu kısıtlıyor ve onun geniş ufuklu düşünmesi yerine gerçekçi olup kabuğunun içinde kalmasını önererek yanlış yapıyor.

3. Öğretmenin yaptığı davranışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Siz çocuğun yerinde olsaydınız nasıl davranırdınız?

  • Cevap: Doğru bulmuyorum. Bu dünyada hiç bir insanın hayali küçümsenmemeli imkansız görünmemelidir. İnsanların heveslerini kırma yerine onlara hayallerini gerçek yaşamda uygulayabilme olanakları sağlanmalıdır.

4. Okuduğunuz metnin ana fikri nedir?

  • Cevap: Ne olursa olsun Hayallerinizden Vazgeçmeyin…

8.  Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43 Cevabı

5. Aşağıdaki dizelerde hangi söz sanatlarının kullanıldığını uygun boşluğa yazınız.

Her şey yerli yerinde; bir dolap uzaklarda Azapta bir ruh gibi gıcırdıyor durmadan.

  • Cevap: Kişileştirme

Kurnaz tilki sesini yumuşatarak ona Dedi ki: Kardeşçiğim, artık dostuz. Müjde getirdim sana, in de bir öpüşelim. Barış oldu hayvanlar arasında.

  • Cevap: Konuşturma

Biraz bakıver kendine. Bir deri bir kemik kalmışsın.

  • Cevap: Abartma

İçmiş gibi geceyi bir yudumda Göğün mağrur bakışlı bulutları.

  • Cevap: Kişileştirme

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde uçmak sözcüğü “Uçuç böceği biraz havalanıp bir başka çiçeğe kadar uçtu.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
A) Bu geceki fırtınada tahta perde uçmuş.
B) Helikopter Ankara’dan Mardin’e kadar sorunsuz uçtu.
C) Babam iş için dün İstanbul’a uçtu.
D) Bacadaki baykuş sesimi duyunca uçtu.

  • Cevap: D

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?
A) Tarık Buğra, gazeteciliğe Nasreddin Hoca gazetesini çıkararak başlamıştır.
B) Tarık Buğra, ilk piyeslerini ve “Yalnızların Romam”nı askerliği sırasında yazmıştır.
C) Kurtuluş Savaşı’na bir kasabadan baktığı “Küçük Ağa”da anlatım sürükleyicidir.
D) Tarık Buğra’nın “Moskova Notlan” adında bir gezi yazısı vardır.

  • Cevap: C

8. Aşağıdakilerin hangisinde isim-fiil kullanılmıştır?
A) Mutfaktaki işlerini çabucak bitirmelisin.
B) Duvara çivi çakmak yasaktır bizim evde.
C) Bahçede koşan çocuklardan biri düştü.
D) Türkü söyleye söyleye odaya girdiler.

  • Cevap: B

9. Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiilimsiye yer verilmiştir?
A) Vicdanım o gece dünyayı haviydi,1 Gördüğüm şeylerin cümlesi maviydi.
B) Yüce balkanları duman bağlamış, Gene mi gurbetten kara haber var?
C) Seher vakti burada kimler ağlamış, Çemenzâr2üstünde taze çiğler var.
D) Gümüş akar, çiçek kokar ırmağı, Defineler yatağıdır o eller!

  • Cevap: A

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Erdemler Sayfa 42-43 Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Bu içeriğe emoji ile tepki ver

37 Yorum

  1. Gençler aramızda bizim hoca var tjktktkjt hocam hiçhoş değil bu hrjrjjtjtjntj

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close