Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Cevapları / 10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı

2018 – 2019 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “10. Sınıf Berkay Yayıncılık Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Dr. Tuncay TUNÇ, Necati BAĞCI tarafından 282 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Erman BİLİNGEN tarafından yapılmış.

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

Soru7.Şekilde görülen borunun kesitinden saniyede geçen suyun hacmi sabittir. Sıvı basınçları arasındaki ilişki P1 = P3 > P2 ise akışkan hızları v1, v2, v3 arasındaki sıralama nasıl olur?

  • Cevap: C

8. Açık hava basıncı aşağıdakilerden hangisi ile ölçülür?
A) Barometre B) Termometre C) Altimetre D) Manometre E) Batimetre

  • Cevap: A

9. I. Katılar kuvveti aynen iletirler.
II. Sıvıların basıncı kabın şekline bağlıdır.
III. Sıvılar içine konuldukları kabın her noktasına basınç uygular.
Yukarıdaki yargılardan hangisi veya hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: D

10.Yukarıdakilerden hangisi uluslararası birim sisteminde (SI) basınç birimi Pascal (Pa) ile eşdeğerdir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: C

1. Banyoda duş alırken suyu açtığınızda banyo perdesinin vücudunuza yapıştığını fark ettiniz. Bu olayın sebebi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bernoulli İlkesi gereği su akarken içerdeki basınç düşer. Dış basınç iç basınçtan büyük olur ve perde vücudunuza doğru gelerek yapışır.

2. Toriçelli deneyini açıklayınız.

  • Cevap: Deniz seviyesinde 0°C’ta 1 metre uzunluğundaki bir ucu kapalı cam boru tamamen cıva ile doldurulur ve borunun ağzı kapatılarak cıva dolu çanağa daldırılır. Borunun ağzını açtıktan bir borudaki cıva seviyesinin 76 cm’de dengelendiğini gözlemlenir. Bu deneye Toriçelli deneyi denir.

3. Açık hava basıncının etkilerine günlük hayattan örnekler veriniz.

  • Cevap: • İçi su dolu bardağın ağzına kâğıt kapatılarak ters çevrilirse bardaktaki su dökülmez.
    • Bir pet şişenin içindeki hava çekilirse, şişe büzülür. Çünkü plastik şişenin içindeki hava boşalınca açık hava basıncı daha iç basınçtan büyük olur ve pet şişe içe doğru büzülür.

4. Akışkanların hızı ile basınç arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Akışkan hızı ile basıncın ters orantılıdır. Hız artınca basınç azalır. Hız azalınca basınç artar.

5. Baraj duvarlarının alt kısımlarının neden daha kalın yapılır? Açıklayınız.

  • Cevap: Derinlere inildikçe sıvı basıncı artar. Bu nedenle barajları alt kısımları üstüne göre daha kalın inşa edilir.

6. Yer çekimsiz ortamda pipet kullanarak meyve suyunuzu içebilir misiniz? Nedenini açıklayınız.

  • Cevap: İçilemez. Çünkü pipeti içinize çektiğinizde suyun yükselmesini sağlayacak bir açık hava basıncı olmaz.

7. İçi su dolu ağzı kapalı bir pet şişeyi çeşitli yerlerinden toplu iğne ile delersek delilen yerlerden su fışkırır mı? Neden? Aynı şişeyi kapağı açıkken çeşitli yerlerinden delersek su fışkırır mı? Neden?

  • Cevap: Ağzı kapalı olduğu zaman kaptan su fışkırmaz. Çünkü suyun fışkırmasını sağlayacak bir basınç yoktur. Şişenin kapağını açtığınızda yukarıdan açık hava basıncı suya etkir ve suyun deliklerden fışkırmasını sağlar.

8. Açık hava basıncını ölçmek için barometre denilen aygıtlar kullanılır. Barometrelerde neden 1 g/cm özkütleli su yerine 13,6 g/cm özkütleli cıva kullanılmaktadır. Açıklayınız.

  • Cevap: 1 g/cmlük sıvı kullanılırsa çok uzun bir boru kullanılmalıdır. Çünkü açık hava basıncı düşük özkütleli sıvının daha yükselmesini sağlar. Bu nedenle özkütlesi büyük olan cıva kullanılır. Cıva kullanıldığında daha kısa boru kullanılabilir.

9. Nefes alıp verirken ciğerlerimizde basınç değişimi nasıl olur?

  • Cevap: Nefes aldığımızda akciğerlerimizdeki basınç artarken nefes verdiğimizde azalır.
0
like
0
love
0
haha
0
wow
1
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir