Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı

“10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı

Bir çivi, pil yardımıyla mıknatıs özelliği kazanabilir. Bu nasıl olmamaktadır?

  • Cevap: Bir çivi, elektromıknatıs haline getirilerek mıknatıs özelliği kazandırılabilir. Burada pil içerisindeki güçten faydalanılmaktadır. Elektrik akımı kullanılarak elde edilen mıknatıs türüne elektromıknatıs adı verilmektedir. Bu sayede mıknatıs özeliği kazanan çivi gibi cisimler manyetik özellikteki her maddeyi çekme kapasitesine sahip olurlar. Bu şekilde mıknatıslanan cisim kutupları sağ el kuralı ile bulunabilir. Mıknatısın kutupları telden geçen akım yönüne bağlıdır. Bu sayede çekim özelliği kazanmış mıknatısın çekim gücü bobinin sarım sayısı, telden geçen akım miktarı, pil sayısı ve pil gerilimi değerlerinin tümü ile doğru orantılıdır. Bu durumun ana nedeni cisim etrafından geçen tel sayesinde manyetik akım oluşmasıdır. Böylece çivi aynı zamanda mıknatıs özelliği kazanmaktadır.

Fotoğraftaki çivinin etrafına daha fazla sarılırsa çekim gücü değişir mi?

  • Cevap:

Pusula kullanarak yönünüzü bulabilirsiniz. Bu nasıl olmaktadır?

  • Cevap:

Pusula; cep saatine benzeyen pusulanın üzerinde bulunan kuzey-güney doğrultusunu gösteren mıknatıs iğnesine sahiptir ve bu iğne sayesinde yön belirlediğimiz alettir.
Pusula ile yön bulma; Pusulanın üzerinde kuzey ve güney yönünü gösteren iki uç bulunmaktadır. Renkli boyanmış ucu daima kuzeyi göstermektedir. Pusula manyetik bir alettir ve metal cisimlerle temas halinde bulunursa ibre yanlış yönü gösterebilir. Yüzümüzü kuzeye döndüğümüzde arkamız güney, sağımız doğu ve solumuz batıyı göstermektedir. Harita üzerinde yön bulabilmek için kerteriz hesabı yapılır.
Kerteriz ise; hedef ve manyetik kuzey arasında kalan açıya verilen isimdir. Haritada hayali olarak giriş ve çıkış noktaları belirlendikten sonra kerteriz alınır. Haritaya çizilen hayali çizgilerle pusula yönü paralel olmalıdır. Bu sayede yönümüzü bulabiliriz. Pusula her zaman kuzeyi gösterdiği için yönümüzü bu şekilde ayarlayabiliriz. Ormanlarda ve denizlerde pusula ile bu şekilde yön bulunabilir.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Berkay Yayıncılık Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!