Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı

kendisini karalaması gibi kabul edilmektedir. İslam ahlakına aykırı olan bu davranışı, Allah’a (c.c.) inanmış ve O’na samimiyetle itaat eden bir müminin yapması düşünülemez.

Bir başka kötü alışkanlık da insanları hoşlanmadıkları lakaplarla anmaktır. Ayetteki “… birbirinizi hoşlanmayacağınız lakaplarla çağırmayın…” cümlesi, bazı sahâbîlerin, Yahudi veya Hristiyan iken Müslüman olmuş veya günahkâr iken tövbe edip kötü alışkanlıklarından vazgeçmiş kimi Müslümanları eski lakaplarıyla çağırmaları üzerine indirilmiş ve bu davranış yasaklanmıştır. “… İman ettikten sonra fâsık olarak anılmak ne kötüdür!” cümlesi, hem yasaklanan fiil ve davranışları işleyenlerin fâsık (hak yoldan ayrılmış, günahkâr, kötü huylu) olduklarını hem de bunları işlemenin müminliğe yakışmadığını belirtmektedir.

12. “Ey iman edenler! (İnsanlar hakkında) zannın birçoğundan kaçının; çünkü bazı zanlar günahtır. Birbirinizin gizli hâllerini de araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte, bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten de sakının. Şüphesiz Allah, tövbeleri çokça kabul etmektedir, (O’nun) rahmeti ve merhameti sonsuzdur.”

Bu ayette, başkaları hakkında kötü zanda bulunmak, insanların gizliliklerini araştırmak (tecessüs) ve gıybet etmek yasaklanmaktadır. Geçerli bir sebep olmadıkça başkaları hakkında kötü düşünmekten kaçınmak ve iyi düşünmek gerekir. Başkaları hakkında sahip olunan zan ve tahminlerin birçoğunun isabetsiz olduğu, sanıldığının aksinin gerçekleştiği de unutulmamaladır. İnsanların gizli hâllerini, davranışlarını, özel yaşantılarını araştırmak ve başkalarına açıklamak tecessüs kapsamına girer. Tecessüs ahlaken ayıptır, dine göre de yasak ve günahtır.

Etkinlik

Konu edinilen ayetlerin hangi sebeple ve nerede indiğini bir Kur’an meâlinden veya tefsir kitabından araştırınız. Ayetlerde kaçınılması istenen alay etme, karalama ve lakap takmanın insanlar arasındaki barışa ve toplumun huzuruna verebileceği zararları tartışınız.

  • Cevap: Bu ayetler, İslam peygamberi Muhammed’in (s.a.v.) evine davet edildiği ve orada bir yemek düzenlendiği bir olay sonrasında indirildi. Olay, davet edilen bazı kişilerin yemek sonrası peygamberi alay etmeye çalıştığı ve lakap takmaya başladığı bir durumu anlatır. Ayetlerde bu tür davranışların insanlar arasında güvensizlik, düşmanlık, toplumsal ilişkilerin bozulması, psikolojik sağlık sorunlarına neden olabileceği ve barışın eksikliğine yol açabileceği vurgulanır. Bu nedenle İslam, alay etme, karalama ve lakap takma gibi olumsuz davranışlardan kaçınmayı ve insanlar arasında saygılı ve hoşgörülü bir iletişimi teşvik eder. Bu, toplumun huzurunu ve birliğini korumak için önemlidir.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 104 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!