Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı

Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları / 10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü  Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı

2017 – 2018 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Bayram GÜLEÇ, Güler GÜLEÇ, Zekai TAŞIN tarafından kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise İsmail UNURLUER tarafından yapılmış.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı 

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Hak ve özgürlük kavramlarını tanımlayınız.

  • CevapHak: Bir kimsenin gerçek olarak elde ettiği kazanımlar olarak tanımlanabilir. Bir kişinin hakkın dendiğinde, onun emeğinin karşılığı anlamı çıkarılır.

    Özgürlük ise; Bir kimsenin başkalarının hakkına girmeden, istekleri doğrultusunda hür bir şekilde hareket etmesidir. Netice olarak kişi, başkalarının hakkını çiğnememeli, özgürlüğünü sorumsuz sınırsızlık olarak düşünmemelidir.

2. Kişi hak ve özgürlükleri nelerdir? Sayınız.

  • Cevap:
  • Yaşama Hakkı
  • Kişilerin Dokunulmazlığı Hakkı.
  • Sağlık Hakkı
  • Eğitim Hakkı
  • Dilekçe Hakkı
  • Özel Yaşamın Gizliliği Hakkı
  • Konut Dokunulmazlığı Hakkı
  • Seçme ve Seçilme Hakkı

3. Hak ve özgürlüklerin kullanımı nasıl olmalıdır? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Hak ve özgürlüklerin kullanımında şu hususların bilinmesi gereklidir:
    a- Özgürlük, bazı hukuk ölçülerinde başkasına zarar vermemek” anlayışıyla kabul görse de, özellikle İslam hukukuna göre “ne kendisine, ne de başkasına zarar vermemek” tir.
    b- Mutlak özgürlük yoktur. İnsanın aklına her geleni ve istediğini yapması özgürlük sayılmaz.
    c- Hak ve özgürlükler insanın ayrılmaz parçasıdır. Şahsa bağlıdır, vazgeçilemez ve başkasına devredilemez.
    d- Asıl olan özgürlüktür, sınırlamalar ise istisnai durumlardır.
    e- Hak ve özgürlüklerde kimseye ayrıcalık tanınmaz, kanun dairesinde herkes haklarından yararlanmalıdır.
    f- Hak ve özgürlükler konusunda kişiler çok iyi eğitilmelidir. Hak ve özgürlüklerin, kendileri ve toplum hayatı için gerekli olduğu, kötüye kullanılmasının olumsuz sonuçlar getireceği konusunda eğitim verilmelidir.
    g- Özgürlüğü kötüye kullanmak ondan mahrumiyeti, suç teşkil ediyorsa cezayı gerektirir.
    h- Hak ve özgürlükleri kısıtlanan kişi, çözümü kendinde değil, devlette aramalıdır. Kişi hakkını kendi almaya kalkarsa anarşi olur, devlet organları eliyle hakkını ararsa doğrusunu yapmış olur

4. Temel hak ve özgürlüklere uyulmadığında ortaya ne gibi sorunlar çıkar? Açıklayınız.

  • Cevap: Sahip olduğumuz temel hak ve özgürlüklere aynı zamanda diğer insanlarda sahiptir. Eğer bunlara uyulmazsa toplumsal yapı bozulur ve kargaşa hakim olur. Zamanla her birey kendi adaletini sağlamak ister ve kaos ortamı oluşur. Örneğin sokaklar hepimizindir. Sahiplenmek ve diğer insanlarla paylaşmamak çok kötü bir davranış olacaktır.

5. İslam dininin kul hakkı konusundaki yaklaşımını belirtiniz.

  • Cevap: İslam dini kul hakkına büyük önem vermektedir. Kuran’ı Kerim’de “Birbirinizin mallarını haksızlıkla yemeyin ve bile bile günahla insanların mallarından bir bölümünü yemeniz için onları hakimlere aktarmayın.” (Bakara 188) buyrularak kul hakkının önemi vurgulanmıştır.Peygamberimiz kul hakkı üzerinde önemle durarak, “Birisinin hakkını alan kimse, ölmeden önce onunla helâlleşsin! Paranın, malın geçmeyeceği kıyamet gününe, üzerinde kul hakkı bulunarak gitmesin!” buyurmuştur.

    İslam’da kul hakkı şirkle beraber, Allah’ın affetmeyeceği iki günahtan birisidir. Çünkü kul hakkının affedilmesi kulun hakkını helal etmesine bağlıdır. Bu nedenle kul hakkı yemekten uzak durmalıyız.

6. Devlete karşı görevlerimizi toplumsal barışla ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Eğer biz devletimize karşı görevlerimizi eksiksiz ve layıkıyla yaparsak toplumsal barışı da sağlamış oluruz.

B. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi temel hak ve özgürlüklerden biri değildir?
A) Yaşama ve sağlık hakkı B) İbadet hakkı C) Sorumluluk hakkı D) Düşünce ve ifade özgürlüğü E) Eğitim hakkı

  • Cevap: C

2. “…Hak Rabbinizdendir. Öyleyse dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin..” (Kehf suresi, 29. ayet.)
Yukarıdaki ayet meali, temel insan haklarından hangisiyle ilgilidir?
A) İbadet hakkı B) Eğitim hakkı C) İnaç özgürlüğü D) Yaşam hakkı E) Özel yaşamın gizliliği hakkı

  • Cevap: C

3. Aşağıdakilerden hangisi vatandaşlık görevlerimizden biri değildir?
A) Kanunlara saygılı olmak
B) Vergi vermek
C) Askere gitmek
D) Büyüklere saygı göstermek
E) Seçimlere katılmak

  • Cevap: E
0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

3 Yorumlar

  1. 3. test sorusunun cevabına e şıkkı yazmışsınız.

  2. Eminsinizdir umarım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir