Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı

konuları anlama, kavrama, yorumlama; olayları algılama ve değerlendirme biçimleri de farklıdır. Birer gerçek olan durumlar, âlimlerin, aynı ayette veya aynı dinî konuda kendince yorumlarda bulunup farklı görüş ortaya koymalarına sebep olmaktadır. Örneğin, Kur’an’da, “Herkesin (ümmetlerden veya kavimlerden her birinin) yüzünü ona doğru çevirdiği bir yönü vardır. (Ey müminler!) Öyleyse hayırlarda yarışm…”(7) buyrulur. Bazı âlimler, her ümmet veya kavmin yüzünü çevirdiği yönden kastın, ibadet ederlerken yöneldikleri kıbleleri olduğunu, Müslümanların da namaz kılarken Kâbe’ye döndüklerini belirterek ayette yarışılması istenen hayır işleriyle namazın kastedildiğini, dolayısıyla ayetin, vakti giren namazın kılınmasında acele edilmesine dikkat çektiğini söylemişlerdir.® Bazı âlimler ise “Ayet yalnız namazı değil, bütün salih amelleri kapsamaktadır.” demişlerdir.® Görülüyor ki âlimler, aynı ayeti farklı yorumlamışlardır. Bu yorumlar, kişilerin kendi anlayışlarına dayanır.

Kevser suresinde Peygamberimize (s.a.v.) hitaben, “… Şimdi sen, Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes.”(10) buyrulmaktadır. Bazı âlimler, kurban ibadetinin bütün Müslümanlara değil, yalnız Resûlullah’a (s.a.v.) yönelik bir emir olduğunu, diğer Müslümanların ise kurban kesmelerinin vacip olmadığını söylemişlerdir. Çoğu âlimler ise kurban kesme emrinin Resûlullah’la (s.a.v.) birlikte Müslümanlara da yönelik olduğunu, dolayısıyla gücü yeten her Müslümanın bu ibadeti yerine getirmesi gerektiğini belirtmişlerdir.(11)

Kur’an-ı Kerim deki “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabb’inize kulluk ediniz…”(12) ayetinin bütün insanlara hitap ettiğini dikkate alan Ebû Hasan Eş’arî, Müslüman olmayanların da Allahü Teâlâ’ya ibadetle yükümlü olduklarını söylemiştir. Muhammed Mâturidî ise ibadetlerin sadece Müslümanlara emredildiğini belirtmiştir.(13) Bu yorum farklılıkları, insanın yapısından kaynaklanmaktadır.

b. Sosyal Sebepler

Sosyal hayat, devamlı bir gelişme, yenilenme ve değişme içindedir. İnsanların anlayışları, düşünceleri, yorumları değişirken, bilinmeyen pek çok mesele de gün geçtikçe açığa kavuşmaktadır. Kur’an’ın indirildiği dönemle günümüz arasında teknolojideki gelişmeler, ilim, eğitim, örf, âdet ve geleneklerle hayatta karşılaşılan sorunlar yönünden de önemli farklılıklar vardır. İslam âlimlerinin bu değişimler doğrultusunda yaptıkları yorum ve değerlendirmeler de farklı olmaktadır. Örneğin, İslam’ın ilk dönemlerinde, farz namazlarla karıştırılabileceği endişesiyle bireysel olarak kılınan teravih namazı, Hz. Ömer (r.a.) döneminde bu ihtimalin ortadan kalktığı gerekçesiyle camilerde cemaatle kılınmaya başlanmıştır.(14) (Görsel 5.1)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!