Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı

e. Dinî Metinleri Yorumlama

Kur’an-ı Kerim’de, birden fazla anlama gelebilen ya da yorum gerektiren ayetler vardır. Müteşabih denilen bu ayetlerin farklı anlamlarla yorumlanmaları sonucunda değişik görüşler ve düşünceler, farklı anlayışlar ortaya çıkmıştır.(22) Örneğin, Kur’an-ı Kerim’de yirmi dokuz sure, Hurûf-ı Mukattaa (kesik harfler) dediğimiz ve bazısı bir ayet, bazısı da ayet parçası olan harflerle başlar. Bu surelerden Bakara

suresi pJ! (elif-lâm-mîm), Ra’d suresi j-*J! (elif-lâm-mîm-râ), Kasas suresi (tâ-sîn-mîm), Yâsîn suresi (yâ-sîn), Şûrâ suresi (hâ-mîm ayn-sîn-kâf), Kalem suresi de û (nûn) ile başlamaktadır.

Bu harflerin anlam ve hikmetleri üzerinde farklı görüşler ve yorumlar ileri sürülmüştür. Selef denilen ilk devir âlimleri ile onların yolundan giden sonraki bazı âlimler ise “Bunların Kur’an’da bulunmasının elbette bir hikmeti vardır. Allah (c.c.) ve Resûlü (s.a.v.) bunları açıklamadığına göre aklımıza dayanarak açıklamaya kalkışmak bizim işimiz değildir, yetki sınırımızı aşar.” diyerek yorum yapmaktan kaçınmışlardır.(23)

İnsanların Kur’an’ı aynı derecede anlayabilmesi mümkün değildir. Her insan, onun ayetlerini ancak kendi bilgi birikimi, kültürü ve anlayış düzeyine göre anlayıp yorumlar. Ancak ilköğretim öğrenimi görmüş bir kişi ile üniversite mezunu bir insanın, ilahiyat eğitimi almış olanla sosyoloji okuyanın, fizik bilgini ile astronomi bilgininin anlayışı, kavrayışı ve yorumları farklı olur. Bu farklılığın olması da gayet doğaldır. Ayrıca, Kur’an ayetlerinin çoğunluğu anlaşılabilir (muhkem) olduğu hâlde, bazıları anlaşılması güç (müteşabih) bir yapıdadır. Kur’an-ı Kerim’in dili Arapça olduğu ve sahâbîler de ana dilleri olan Arapçayı iyi bildikleri hâlde onlar bile bazı ayetlerin anlamını tam olarak kavrayamamış ve Hz. Peygamber’e (s.a.v.) sormuşlardır. Resûlullah (s.a.v.) da hem gerekli gördüğünde hem de sahâbîleri bilgilendirip aydınlatmak için ayetleri genişçe açıklamıştır.

Neler Biliyorsunuz?

Mezhep ve fırka kavramı size ne ifade etmektedir? Arkadaşlarınıza açıklayınız.

  • Cevap: Mezhep ve fırka kavramları İslam topluluğu içindeki inanç ve fikir ayrılıklarını ifade eder. Mezhep, İslam hukuku ve fıkıh konularında farklı yorumlar ve uygulamalar geliştiren fıkıh okullarını temsil eder. Örneğin, Sünnilik ve Şiilik İslam’ın iki büyük mezhebidir. Fırka ise İslam topluluğunun bu mezhepler içinde alt gruplara ayrıldığı durumları ifade eder. Bu kavramlar, İslam dünyasında inanç ve ibadet uygulamalarının çeşitliliğini yansıtır ve farklı topluluklar arasında dini yorum farklılıklarını ifade etmek için kullanılır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 115 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!