Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı

Peygamberimizin (s.a.v.) vefatından sonra sahâbîler İslam dinini Hz. Peygamber’den (s.a.v.) öğrendikleri şekliyle insanlara aktardılar. Müslümanların yaşadıkları değişik merkezlere gidip yerleşen âlim sahâbîler, buralardaki Müslümanlara İslam’ı hem teorik hem de uygulamalı olarak öğrettiler. Zamanla yeni fetihler sonucunda çeşitli toplumlar Müslümanların hâkimiyetine girdi. İslamiyet’i kabul eden nüfusun her geçen gün artması, toplumların kültürlerindeki değişimler ve yeni ortaya çıkan durumlar, İslâm âlimlerini, Kur’an’ı ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetini daha iyi ve ayrıntılı şekilde inceleyip açıklamaya yöneltti. Cafer Sadık (ö. hicrî 148/miladî 765), Numan bin Sâbit (ö. 150/767), Mâlik bin Enes (ö. 179/795), Muhammed bin İdris Şâfiî (ö. 204/820), Ahmed bin Hanbel (ö. 241/855) gibi âlimler İslam’ın hem ibadetlerle hem de diğer uygulamalara yönelik hükümlerini Kur’an ve sünnet doğrultusunda açıkladılar.

Âlimler, Kur’an’da ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetinde belirtilmemiş olan meselelerde, Kur’an-ı Kerim’i ve sünneti esas alarak yaptıkları yorumlarla kendi görüşlerini ifade ettiler. 8. asrın ortalarından itibaren fıkıh alanında kapsamlı çalışmalar yürüten âlimlerin görüşleri bulundukları şehirlerin sınırlarını aşarak geniş kitlelere ulaştı. Ancak, âlimlerin bu görüşleri arasında farklılıklar görüldü. Bilhassa Allahü Teâlâ’nın (c.c.) sıfatları, insanın iradesi ve davranışlarından sorumluluğu, kader ve kaza konuları, ibadetleri yerine getirirken uyulacak kurallar vb., görüş ayrılıklarının ve yorum farklılıklarının ana temasını teşkil etti. Takip eden dönemlerde ise İslamî ilimlerde çalışma yapanlar, önceki âlimlerin görüşlerini sistemleştirmekle yetindiler. Zamanla Ebû Hanîfe, Muhammed bin İdris Şâfiî, Cafer Sadık, Mâlik bin Enes ve Ahmed bin Hanbel gibi âlimlerin görüşlerini temel alan mezhepler oluştu. Oluşan bu mezhepler, imamlara nisbetle Hanefiyye, Şâfiiyye, Caferiyye, Mâlikiyye, Hanbe- liyye… gibi isimlerle anıldı.

Mezhep, kelime olarak gidilecek yol, izlenen yöntem, ekol gibi anlamlara gelir. Terim olarak mezhep; İslam dininin bütün hükümlerini bilip tespit etmede yetkin olan ve müctehid denilen âlimin, dinin ayrıntılarına ait hususlarda kendine has metotlarla ortaya koyduğu görüşlerinin toplamını ve bu görüşlerde ortaya çıkan yorum ve anlayış ayrılıkları sebebiyle oluşan sistemi ifade eder.(24)

Mezheplerden bazıları itikadla ilgilidir. İtikad, kelime olarak gönülden bağlanma, samimi olarak inanma, kesin karar verme demektir. Terim olarak itikad; Allahü Teâlâ’nın, kullarının dünya ve ahirette mutlu olabilmeleri için gönderdiği ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) tebliğ ettiği bilgi ve hükümlerin tamamının Allah’tan (c.c.) geldiğine, hak ve doğru olduğuna kesin olarak iman etmektir.

İslam literatüründe itikadi oluşumlara genellikle “fırka” denmiştir. Kelime olarak topluluk, grup, bölük, sınıf anlamındaki fırka, terim olarak İslam düşünce tarihinde itikadi konularda kendilerine özgü görüş ve düşüncelere sahip olan ekollere denir. Örneğin, Mâturidîlik, Eş’arîlik ve Şiîlik itikadi fırkalar- dandır.(25) Hanefîlik, Şâfiîlik, Mâlikîlik, Hanbelîlik ve Caferîlik ise fıkıhla ilgili mezheplerdir. Kelime olarak derin anlayış, kavrayış, bir şeyi ayrıntılı olarak bilme anlamındaki fıkıh, terim olarak; İslam dininin uygulamaya yönelik, yani ibadet, aile ve toplum hayatı, devlet yönetimi ile ilgili hükümlerini; bireyin Allah’a (c.c.), diğer insanlara ve varlıklara karşı hak, görev ve sorumluluklarını Kur’an ve sünnete göre tespit edip delilleriyle ortaya koyan ilimdir.(

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!