Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı

ve sünneti temel alarak açıkladılar; açıklamalarını akli ve ilmî delillerle desteklediler. Bu âlimlerden biri de Muhammed Mâturidî’dir.

Tefsir, kelam, fıkıh ve fıkıh usulü alanlarında derin bilgisi olan ve pek çok kişiye ilim öğreten Muhammed Mâturidî’nin Kitabü’t-Tevhîd adlı eseri kelam ilminin önemli kaynak- larındandır. İslam dininin inanç esaslarını dinî ve akli delillerle anlatıp savunan Mâturidî, İslam’ın Türkler arasında yayılmasında önemli görev yapmıştır.(28) 29 Öğrencileri tarafından “İmamü’l-Mütekellimîn (Kelam Âlimlerinin İmamı)” diye anılan İmam Muhammed Maturidî, 944 yılında bugünkü Özbekistan’ın Semerkant şehrinde vefat etti (Görsel 5.3).

Mâturidîliğin belirgin özelliklerinden biri, akla önem vermesidir. Örneğin, Mâturidîlere göre insan, Allahü Teâlâ’nın varlığı hakkında bilgi edinmemiş olsa da aklını kullanıp varlıkların yaratılışlarını ve özelliklerini, evrende gerçekleşen olayların sebep ve hikmetlerini düşünerek ve bunların kendi kendine var olamayacağını, her şeyi yapıp yaratan yüce bir kudretin bulunduğunu kavramak suretiyle Allah’ın (c.c.) var olduğu sonucuna ulaşabilir.

Mâturidîler, insanın hüsün (güzellik, iyilik, hayır) ile kubhu (çirkinlik, kötülük, şer) aklıyla ayırt edebileceğini de kabul ederler. Bu konularda Eş’arîlerin görüşü ise farklıdır. Eş”arîlere göre kendisine vahiy ulaşmamış, yani İslam dininden haberi olmamış ve dinle ilgili bilgi edinememiş bir insan, Allahü Teâlâ’nın varlığını aklıyla kavrayamayabilir.

Eş’arîler, bir şeyin hayır mı şer mi olduğunun da akılla bilinemeyeceğini, ancak Allahü Teâlâ’nın hükümlerine göre belirlenebileceğini ileri sürerler. Buna göre Allah (c.c.) neyi emretmişse o hayırdır (hüsün), neyi yasaklamışsa o da şerdir (kubuh).<29>

Ebû Hasan Ali bin İsmail Eş’arî, 875 yılında Basra’da doğdu. Fıkıh, kelam, tefsir ve hadis ilimlerini öğrendi. İmam Mâturidî gibi o da hayatının önemli bir kısmını İslam’ın inanç esaslarını açıklayıp savunmakla ve eserler yazmakla geçirdi. 936 yılında Bağdat’ta vefat etti.

Eş’arîlik ile Mâturîdilik pek çok konuda görüş birliği içindedir. Örneğin, bu fırkalara göre Allah (c.c.) birdir. O’nun eşi, dengi, ortağı ve benzeri yoktur. Evreni yaratıp düzenleyen, sürekli gözetim altında tutup yöneten, hayatın her alanında uygulanacak kuralları belirleyen ve ibadet edilmeye tek layık olan Allahü Teâlâ’dır. Allah (c.c.), kendine özgü sıfatlara sahiptir.
Kader ve kaza haktır, fakat insan zorlama ve baskı altında değildir. Çünkü Allahü Teâlâ insana akıl, düşünce ve irade vermiş, ona hakkı ve bâtılı, doğruyu ve yanlışı, hayrı ve şerri açıklamış, insanı tercihinde özgür bırakmıştır. İnsan, bunlardan dilediğini yapmayı iradesiyle belirler, Allahü Teâlâ da

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!