Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 122 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 122 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 122 Cevabı

yararını (maslahat) dikkate almıştır. Bundan dolayı Mâlikî mezhebinin uygulamaya yönelik bazı konularda diğer mezheplerden farklı görüşleri bulunmaktadır. Vücuttan kan çıkmasıyla abdestin bozulmadığına, özürlü (sağlık sorunları nedeniyle abdestini tutamayan veya sürekli burnu kanayan ya da yarasından devamlı kan akan) kişinin her namaz için abdest almasının vacip olmadığına hükmedil- mesi; namazların kıyamında (ayakta durmak) ellerin bağlanmayıp yanlara bırakılması bu mezhebin farklı görüşlerine örnek verilebilir/35)

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadislerini derlemeye büyük önem veren İmam Mâlik, derlediği hadislerle el-Muvattâ adlı eserini oluşturmuş, eserinde bazı âlimlerin görüşlerine de yer vermiştir. Malikî mezhebi, İmam Mâlik’in eserlerinin Müslümanlarca önemsenip okunması ve kendisinden ilim öğrenmiş kişilerin eğitim öğretim çalışmaları ile Hicaz, Mısır, Sudan, Tunus, Cezayir ve Fas’ta yaygınlık kazanmıştır.

Şâfiîlik

Şâfiîlik, Muhammed bin İdris Şâfiî’nin görüşlerine dayanan mezheptir. 767 yılında Filistin’e ait Gazze’de doğan İmam Şâfiî, henüz küçük yaşlarında öğrenime başlamış ve Kur’an’ı ezberleyerek hafız olmuştur. On iki yaşında Gazze’den ayrılmış ve Medine, Mekke, Bağdat gibi şehirlerde öğrenim görmüş, Peygamberimizin (s.a.v.) hadislerini de ezberlemeye başlamıştır. Hocası İmam Mâlik ile Hanefî mezhebinden Muhammed Şeybânî’nin görüşlerini iyi bilen İmam Şâfiî, fıkhi meselelerde görüş belirtirken bu âlimlerden edindiği bilgileri de dikkate almıştır.

İslam hukuku usulünü ilk defa sistematik hâle getirmiş ve bu konuda er-Risâle isimli eserini yazmış olan İmam Şâfiî’nin Kitabü’l-Ümm isimli eseri de İslam hukukunda önemli bir yere sahiptir. İmam Şâfiî, 820’de Mısır’da vefat etmiştir.

Muhammed bin İdris Şâfiî, İslam dininin hükümlerini tespit etmede esas aldığı kaynakları, sırasıyla Kitap (Kur’an), Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünneti, sahâbîlerin görüşleri, âlimlerin tamamına yakınının üzerinde icmâ (görüş birliği) ettikleri hükümler ve bunlara uygun olarak yapılan kıyas olarak açıklar.<36>

İmam Şâfiî, görüşlerinin Kur’an-ı Kerim’e ve sünnete uygun olmasına dikkat etmiştir. Öğrencilerine ya da bir meselenin dinî hükmünü soran kişilere görüşünü açıkladıktan sonra, “Söylediklerimin yanlışlığını ortaya koyan bir hadis okur veya duyarsanız bana haber veriniz ki görüşümü düzelteyim.” demiştir.)37) İmam Şâfiî’nin Müslümanlar tarafından kabul edilen görüşleri zamanla yaygınlaşmıştır. Günümüzde Türkiye, Filistin, Hicaz, Yemen, Filipinler, Endonezya, Sumatra, Orta Asya ile Mısır’da İmam Şâfiî’nin mezhebini benimseyen çok sayıda Müslüman yaşamaktadır.

Hanbelîlik

Hanbelîlik, İslâm âlimlerinden Ahmed bin Hanbel’in fıkhi yorumlarını esas alan mezheptir. 780 yılında Bağdat’ta doğan Ahmed bin Hanbel, aralarında Ebû Yusuf ve İmam Şâfiî’nin de bulunduğu pek çok âlimden ilim öğrenmiştir. Kırk yaşından sonra hadis öğrenmeye ağırlık veren İmam Ahmed bin Hanbel, Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî gibi ünlü hadis âlimlerini yetiştirmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!