Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 20 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 20 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 20 Cevabı

anlamıyla bilir; onlar ise dileyip bildirdiklerinin dışında O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilip kavrayamazlar…” buyrulması, Allah’ın (c.c.) ilim sıfatı ile güzel isimlerinden Alîm (her şeyi bilen, ilmi sonsuz olan) ismine dikkat çeker. Allahü Teâlâ geçmişi, geleceği, şu anda var olan ve gerçekleşen her şeyi bildiği gibi yarattığı varlıkları, onların hâllerini, davranışlarını, insanların istek, niyet ve düşüncelerini gizli veya açık her şeyi bilir.(25) Habîr (her şeyden haberdar olan) ve Vâcid (kendisinden hiçbir şey gizli kalmayan) isimleri ilim sıfatıyla bağlantılıdır.

İrade: Allah’ın (c.c.) istemesi, dilemesi, sınırsız irade sahibi olması demektir. Allah (c.c.) irade sahibidir. O’nun iradesi, “istediğini istediği gibi dilemesi ve seçmesi” anlamında her şeye hâkim olan, her şeyi içine alan mutlak ve sınırsız küllî iradedir. Yaratma fiili ile birlikte ele alınır.(26) Evrende olmuş ve olacak ne varsa Rabb’imizin (c.c.) sonsuz ve sınırsız iradesiyle dileyip kudretiyle yaratması sonucunda meydana gelir.(27) Evrende Allahü Teâlâ’nın küllî iradesine aykırı hiçbir olay ise gerçekleşemez.

Sem’: Allah’ın (c.c.) işitmesini ifade eder. Allahü Teâlâ her her sesi işitir.(28) İşlerimize başlarken besmele çekmemiz, dua etmemiz Allah’ın (c.c.) seslerimizi, sözlerimizi işittiğine inandığımızdandır. Allah’ın (c.c.) işitmesi O’nun sem’ sıfatı ve Semr (her sesi tam olarak işiten) ismiyle ifade edilir. Rabb’imizin (c.c.) bu sıfat ve isimleri, O’nunla insan arasındaki ilişki ve iletişimin de bir ifadesidir.

Basar: Allahü Teâlâ’nın her şeyi görmesini ifade eden sıfatıdır. Allahü Teâlâ her her şeyi görür. Nerede olursak olalım günah olan söz ve davranışlardan kaçınmamız Allah’ın (c.c.) bizi her zaman ve her yerde gördüğünün bilincinde olmamızdandır. Allah’ın (c.c.) görmesi Basîr (her şeyi eksiksiz gören) ismiyle de belirtilir. Müheymin ismi de Rabb’imizin (c.c.) her şeyi sürekli gözettiğini ifade eder.

Etkinlik

Bir gün Cebrâil (a.s.) Peygamberimize (s.a.v.) gelerek iman, ibadet, kıyamet gibi konularla ilgili sorular sordu. Bunlardan biri de “İhsan nedir?” sorusuydu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu soruya, “İhsan, Allah’a, O’nu gözünle görür gibi ibadet etmendir. Zira sen O’nu görmesen de O, seni görüyor.”(29) diye cevap verdi.

İnsan, ihsan bilincini nasıl kazanabilir? Düşünüp beyin fırtınası yaparak tespitlerde bulununuz.

  • Cevap: İhsan bilincini kazanmak için insanların öncelikle Allah’a olan inançlarına derinlik kazandırmaları gerekmektedir. Bu, Allah’ın varlığına, birliğine ve her şeyi kuşatan ilim, kudret, merhamet gibi sıfatlarına daha fazla odaklanmayı içerir. Aynı zamanda kişinin içsel bir denge ve dürüstlük geliştirmesi önemlidir. İhsan, Allah’a karşı samimi bir şekilde ibadet etmeyi ve O’nun her zaman gözlemekte olduğu bilinciyle yaşamayı gerektirir. İnsanlar, ibadetlerini sadece Allah’a yönlendirmeli ve bu bilinçle yaşamalıdır. Bu bilince ulaşmak için düşünce, dua, zikir ve manevi gelişim pratiği yapmak faydalı olabilir.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!