Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı

birtakım özellikler verilerek yaratılmışların birçoğundan üstün kılınmıştır.(40) Bu özellikleri, Kur’an’da anlatılanları dikkate alarak şöyle belirtebiliriz:

Kur’an’daki “Muhakkak ki biz, insanı en güzel biçimde yarattık.”(41) ve “… Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı…”(42) ayetlerinde belirtildiği gibi Allah (c.c.) insanı güzel yaratmış (Görsel 1.12, Görsel 1.13, Görsel 1.14), “Sonra onu biçimlendirmiş ve ona kendi ruhundan üflemiş; sizin için gözler, kulaklar, kalpler ve gönüller yaratmıştır…”(43) Allahü Teâlâ’nın insana kendi ruhundan üflemesi, onun önemli, değerli, özel ve şerefli olduğunu gösterir.

Allahü Teâlâ Hz. Âdem’i (a.s.)(44) yarattıktan sonra meleklerin ona saygı göstermelerini emretmiş, melekler de bu emre itaat ederek Hz. Âdem’in (a.s.) önünde saygı ile eğilmişlerdir. Rabb’imiz (c.c.), emrine karşı gelen iblisi (şeytanı) ise lanetlemiş ve huzurundan kovmuştur.(45) Bu olay, Allahü Teâlâ’nın insana çok değer verdiğinin ve onu üstün yarattığının göstergesidir. Nitekim Rabb’imiz (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de, “Andolsun biz Âdemoğluna şan, şeref ve nimetler verdik … ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık.”(46) buyurmaktadır.

İnsanı inanmaya ve ibadet etmeye yatkın olarak yaratan Allahü Teâlâ(47), ona diğer varlıklarda bulunmayan akıl, irade, düşünme yeteneği ve vicdan vermiştir. İnsan bu özelliklerini kullanarak okur, düşünür, araştırır; kendisini, Yaratıcı’sını, varlıkları tanır; olayların sebep ve sonuçlarını öğrenir. İyiyi kötüden, faydalıyı zararlıdan, doğruyu yanlıştan ayırt eder; işlerini nasıl yapması gerektiğini bilir, diğer varlıklardan yararlanır.

İnsan iradeli bir varlıktır, yani bir işi, davranışı yapıp yapmamakta hürdür, tercih hakkına sahiptir. Bu hak ve yeteneğe bağlı olarak iyi ya da kötüyü, doğruyu ya da yanlışı, hakkı ya da bâtılı seçer. Tercihlerini, sözlerini, davranışlarını aklı ve vicdanı ile kontrol edip değerlendirir. Seçiminden ve sonuçlarından da sorumlu olur. Allahü Teâlâ, “Yemin olsun ki biz, âdemoğullarım üstün, şan ve şeref sahibi kıldık. Onlara karada ve denizde kendilerini taşıyacak vasıtalar lütfettik, imkânlar verdik; ayrıca onları temiz,

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!