Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı

gerektiğini söyleyince Hz. Peygamber (s.a.v.), “Söylediklerimi yaparsan yap. Yapmayacaksan gördüğünü ve işittiğini gizli tut.” diye tembih etti. Sabah olunca Peygamberimize (s.a.v.) gelen Hz. Ali (r.a.), “Allah (c.c.) beni yaratırken Ebû Tâlib’e sormadı ki ben de ona iman etmek için gidip kendisine danışayım.” dedi ve Müslüman oldu.(62) O günden sonra daima Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yanında yer aldı ve bizzat onun tarafından eğitilip yetiştirildi.

Peygamberimiz (s.a.v.) yaklaşık üç yıl sonra Allah’ın (c.c.) emri gereği akrabalarından bazılarını yemeğe davet etti. Yemekten sonra onlara Allahü Teâlâ’nın varlığını ve birliğini anlattı, kendisinin Allah (c.c.) tarafından peygamber olarak görevlendirildiğini açıkladı. Akrabasından, İslam’ı kabul etmelerini, kendisine de destek olmalarını istedi. Bu isteği sadece Hz. Ali kabul etti.(63)

Peygamberimiz (s.a.v.), 622 yılında müşriklerin kendisini öldürmeye karar verdiklerini öğrenip Medine’ye hicret için hazırlıklara başladığında Hz. Ali’yi (r.a.) evine çağırdı ve müşrikleri oyalamasını istedi. Bazı kimselerin kendisine emanet bıraktığı eşyaları Hz. Ali’ye (r.a.) teslim ederek sahiplerine vermesini söyledi. Yirmili yaşlarında olan Hz. Ali (r.a.), müşriklerin eve gelip baskın yapmaları tehlikesine rağmen korkup çekinmeden Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yatağına yattı. Ertesi gün, emanetleri sahiplerine verdi ve Mekke’den ayrılarak Kubâ’da Peygamberimize (s.a.v.) yetişti. Hz. Ali (r.a.), hicretten beş ay sonra Medineli Müslümanlarla Mekke’den hicret eden Müslümanlar arasında kurulan kardeşlikte (muâhât) Peygamberimize (s.a.v.) onun tarafından kardeş seçildi.(64)

Hz. Ali (r.a.), 624 yılında Peygamberimizin (s.a.v.) kızı Hz. Fâtıma (r.anhâ) ile evlendi. Bu evlilikten Hz. Hasan (r.a.), Hz. Hüseyin (r.a.) ile Hz. Zeyneb (r.anhâ) ve Hz. Ümmü Gülsüm (r.anhâ) adlı çocukları oldu.

Hz. Ali (r.a.) Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber başta olmak üzere hemen hemen bütün sefer ve savaşlara katıldı, savaşlarda Peygamberimizin (s.a.v.) sancaktarlığını yaptı, büyük kahramanlıklar gösterdi. Uhud’da ve Huneyn’de, çeşitli yerlerinden yara almasına rağmen Hz. Peygamber’i (s.a.v.) bütün gücüyle korudu. Hayber’de ağır bir demir kapıyı kalkan olarak kullandı ve bu savaşın zaferle sonuçlanmasında büyük payı oldu. Fedek’te Sa’doğullarına karşı gönderilen birliğe ve Yemen’e yapılan seferde orduya kumanda etti.

Hz. Ali (r.a.), Peygamberimizin (s.a.v.) kâtipliğini yaptı. Evs, Hazrec ve Tay kabilelerinin taptıkları putlarla Mekke’nin fethinden sonra Kâbe’deki putları imha etme görevini yerine getirdi. 631 yılında hac mevsiminde Peygamberimizin (s.a.v.) isteği üzerine Mekke’ye gidip insanlara Tevbe suresinden ayetler okudu ve açıkladı.(65)

Hz. Peygamber’in (s.a.v.) isteği üzerine Yemen’de kadılık da yapmış olan Hz. Ali (r.a.), Peygamberimiz (s.a.v.) vefat edince onun cenazesini yıkayanlar arasında yer aldı.

Hz. Ali (r.a.), Peygamberimizin (s.a.v.) vefatından sonra Medine’de ikamet edip dinî ilimlerle uğraştı. Kur’an ve hadis konusundaki derin ilminden dolayı hem Hz. Ebû Bekir’e (r.a.) hem de Hz. Ömer’e (r.a.) halifeliklerinde özellikle İslam hukukuyla ilgili meselelerde danışmanlık yaptı. Onun derin bilgisini ve isabetli hüküm vermedeki başarısını Hz. Ömer (r.a.), “En isabetli hüküm verenimiz Ali idi.” diyerek ifade etmiştir.(66) Peygamberimizin (s.a.v.) Mekke’den Medine’ye hicret ettiği günün (hicri) takvim başlangıcı kabul edilmesi de Hz. Ömer (r.a.) zamanında Hz. Ali’nin (r.a.) teklifi ile olmuştur.

Hz. Ali (r.a.), kendisine Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından verilen “Ebû Türâb (Toprağın Babası)” lakabı ile anılmıştır. Hiç puta tapmadığı ve küçük yaştan itibaren namaz kılıp Allah’a (c.c.) secde ettiği için kendisine “Kerremallâhü vecheh (Allah (c.c.) yüzünü ak etsin, şerefli kılsın).” diye dua edilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 51 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!