Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı

müsaade etmemeleridir. Dikkat edin! Eşlerinizin sizin üzerinizdeki hakkı ise onların giyinme ve gıda ihtiyaçlarını güzelce karşılamanızdır.”(6)

İslam dini, eşlerin birbirine sadık kalmalarını, namuslarını korumalarını emreder ve ailenin yıkılmasına sebep olabilecek kumar, zina gibi fiileri kesinlikle yasaklar. Allah (c.c.) çirkin bir fiil olan ve toplumda hoş karşılanmayan zina hakkında, “Zinaya sakın yaklaşmayın. Zira o, bir hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur.”(7) buyurur. Eğer eşler arasında, kendilerini yanlış davranışlara yöneltebilecek ya da birlikte yaşamayı imkânsız hâle getirecek bir problem varsa, bunun çözümü de mümkün görünmüyorsa bu durumda eşlerin boşanmaları daha iyidir.

Ailenin birlik ve bütünlüğünün korunup devamlılığının sağlanmasında mahremiyetin, yani özel hayatın korunması gereklidir. Bu konuda eşlerin, özel durumlarını, sırlarını başkalarına anlatmamaları ve birbirlerine duydukları güveni sarsacak davranışlardan kaçınmaları gerekir. Çünkü bu tür davranışlar, eşlerin birbirlerine olan sevgi ve saygılarını azaltır, ailede geçimsizliğe neden olur.

Eşler, çocuklarını da kendilerine Allah (c.c.) tarafından ihsan edilmiş nimet ve sorumlu oldukları emanet olarak görmelidir. Resûlullah’ın (s.a.v.) “… Her biriniz, idareniz altında olanlardan sorumlusunuz…”^ hadisi, anne ve babaya da hitap eder. Bu nedenle anne ve baba, çocuklarına sevgi, şefkat ve merhametle davranmalı; sorunlarını gidermelerinde onlara yardımcı ve destek olmalıdır. Allah’ın (c.c.), “Ailene namazı (kılmasını) emret, kendin de ona sabırla devam et…”(9) emrine uymalı, çocuklarına Allahü Teâlâ’ya sevgi, saygı ve itaati benimsetmeli ve dinin hükümlerini öğretmelidir. Hz. Peygamber’in (s.a.v.), “Çocuklarınıza iyi davranın, onları güzel terbiye edin.”(10) emri uyarınca onları güzel ahlaklı, saygılı, hayırsever, olarak yetiştirmeyi görev bilmeli ve buna gereken önemi vermelidir (Görsel 3.2). Çocukların her türlü ihtiyacını karşılamak, iyi bir öğrenim görmelerine ve evlenip yuva kurmalarına yardım etmek de anne ve babanın görevidir.(11)

Anne ve baba, çocuklarına karşı davranışlarında ve görevlerini yerine getirmede Peygamber Efendimizin (s.a.v.) “Allah’a karşı gelmekten sakının, çocuklarınız arasında adil olun.”(12) buyruğuna uymalıdır. Çocuklar da anne ve babalarına karşı görevlerini yerine getirmelidir. Allah c.c.), kendisine ibadet ve itaatten sonra annemize, babamıza saygılı olmamızı, iyi davranmamızı, onlara gönül alıcı, güzel sözlerle hitap etmemizi, yaşlandıklarında onları koruyup gözetmemizi ve azarlayıp üzmekten kaçınmamızı emretmektedir.(13) Resûlullah (s.a.v.), “Allahü Teâlâ katında en değerli amel nedir?” diye sorulduğunda önce, “Vaktinde kılınan namazdır.” karşılığını vermiş, sonra da “Anne ve babaya iyilik etmektir.”(14) buyurmuştur. O hâlde biz, annemize, babamıza her zaman sevgi ve saygı

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!