Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

e. Görevi hakkıyla yerine getirmek, işi düzgün yapmak, çalışanın hakkını da tam ödemek esastır.

Hz. Peygamber (s.a.v.), “Allahü Teâlâ, işi sağlam ve iyi yapmanızdan hoşnut olur.”(63) buyurmuştur (Görsel 3.10). Emeği de koruyan dinimiz, çalışanın hak ettiği ücretin vaktinde ve tam ödenmesini emreder.(64) Peygamberimiz (s.a.v.) bu konuda, “Bir işçiyi çalıştırdıktan sonra ücretini vermeyen kimse, Allah’ı (kıyamet gününde) karşısında bulacaktır…”^5 diyerek işvereni uyarmıştır.

f. Akitlerin (yapılan anlaşmaların) ve verilen sözlerin yerine getirilmesi esastır.

Çünkü anlaşma ve sözleşmelere uyulmaz, verilen sözler yerine getirilmez veya geciktirilirse hem yapılan işlemler dayanaksız kalır hem de insanlara zarar verilerek haksızlık edilmiş olur. Oysa Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! (Gerek Allah ile gerekse insanlarla sözleşip) yaptığınız anlaşmaları yerine getirin…”(66) ve “… Verdiğiniz sözü de yerine getirin; bilin ki verilen söz, sorumluluk gerektirir.’^67) buyrulmaktadır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de “Müslümanlar, (anlaşma ve sözleşmelerde) koştukları şartlara bağlıdırlar.”)68) buyurmuştur. Demek ki verilen sözlerin yerine getirilmesi, yapılan anlaşmalara uyulması şarttır.

g. Muhtaç olana yardım etmek esastır.

İslam dini, imkânı olan insanların menfaat gözetmeden yoksullara, yetimlere, öksüzlere ve borcunu ödeyemeyenlere zekât, sadaka, borç para verme vb. yollarla yardımcı olmalarını emreder. Bu konuda Allah (c.c.), “Ey müminler! Kendisinde alışveriş, dostluk ve kayırmanın olmadığı bir gün (kıyamet) gelip çatmadan önce, size verdiğimiz rızıktan hayır için harcayın…”(69) diye emreder. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) “Komşusu aç olduğu hâlde tok yatan bizden değildir.”(70) hadisi de muhtaçlara yardım etmenin dinî bir görev olduğunu belirtir.

ğ. Mal ve hakkın korunması esas olup buna zarar veren her türlü söz, iş ve davranış yasaktır.

İslam dini, malın korunmasına büyük önem vermiş ve mala zarar vermeyi yasaklamıştır. Allahü Teâlâ, “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, mallarınızı aranızda bâtıl (haram ve haksız yollar) ile (alıp vererek) yemeyin…”(71) buyurmaktadır.

Ayette sözü edilen haksız ve haram yollar; yetim malı yemek, fazla kâr elde etme düşüncesiyle malı saklamak (ihtikâr), piyasada az bulunan bir malı gizleyerek yüksek fiyatla satmak (karaborsa), bir kimsenin malını zorla almak (gasp), faiz, rüşvet, hile, hırsızlık, yolsuzluk ve şansa dayalı her türlü

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!