Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı

ilişkilerin sevgi temelli olması, aşırılıktan uzak durulması gibi ilkelere dayalı olarak yardımlaşmak ve toplum içindeki ekonomik veya siyasal durumuna bakmaksızın her insana temel ihtiyaçlarını temin etme ve insanca yaşama imkânını sağlamak, sosyal adalettir.”(75)

İnsan ve toplum hayatının maddi, manevi bütün yönlerini en ince ayrıntısına kadar kapsamı içine alan İslam dininde sosyal adalet ilkeleri şu şekilde özetlenebilir:

a. Mülk, Allahü Teâlâ ’ya aittir. Bu bakımdan, ekonomik ve siyasal durumuna bakılmadan her insana temel ihtiyaçlarını temin etme imkânı vermek ve herkesin insanca yaşamasını sağlamak esastır.

Kur’an-ı Kerim’deki pek çok ayette, “Doğrusu, göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunan her şeyin mutlak mülkiyeti ve hâkimiyeti Allah’a aittir…”(76) buyrulur. Her şeyi yaratan Allah’tır (c.c.) ve yarattıklarının asıl sahibi de O’dur. Ancak Allahü Teâlâ yeryüzünde mülkünün bir bölümünün (tarlalar, ormanlar, madenler, hayvanlar, sebzeler, meyveler vb.) yönetme hakkını insana vermiş, insanın bunlardan yararlanmasına da müsaade etmiştir.

İnsan bu hak ve müsaadeyi, Allah’ın (c.c.) belirlediği ölçülere göre kullanmak durumundadır. Bu hususta bireylerin sosyal adalet açısından uyacağı ölçüler; başkasının malını gasp etmemek, herkesin kullanımına açık olan mallardan hak sahiplerinin yararlanmasına engel olmamak ve muhtaç olan insanlara yardım etmektir.

Kur’an-ı Kerim’deki “Ey insanlar! (Allah’ın emirlerine uyun ve) yerdeki yiyeceklerden helal ve (yaradılışı itibarıyla) temiz olmak şartıyla yiyin…”(77) ayetinin tüm insanlara hitap etmesi, Allah’ın (c.c.) mülkünden herkesin yararlanma hakkının olduğunu belirtir. “Allah’a ve Resûl’üne iman edin ve (Allah’ın) sizi, üzerlerine halife kıldığı (yönetiminize ve kullanımıza emaneten verdiği) şeylerden infak edip harcayın…”(78) ayeti de muhtaçlara yardım edilmesini emreder.

Mülkün yönetim ve kullanımında bireylerden ayrı olarak devlete de görevler düşer. Elindeki güç ve imkânları, belli bir gelir düzeyine ve hayat standardına kavuşmaları için bütün vatandaşların kullanımına adaletle sunması, halka eğitim, sanat, çalışma, üretim, yatırım, ticaret gibi alanlarda, insanca yaşamada imkân ve fırsat eşitliği tanıması, çalışma imkânı olanlara yetenek ve yeterlilik durumlarına göre iş bulması devletin görevlerindendir. Yurdun her yöresine ihtiyaca göre hizmet götürmek, işçilerin hak ettikleri ücretleri almaları için gereken düzenlemeleri yapmak da devlete düşmektedir.

b. Kişisel servetlerde yoksulların hakları vardır. Bu hakkın hak sahiplerine teslimi ve bunun sağlanması için yardımlaşmak esastır.

İnsanların yeryüzündeki imkânlardan faydalanmadaki durumları, yeteneklerini, imkânlarını daha az veya daha çok ya da verimli veya verimsiz kullanmaları sebebiyle farklı olabilmektedir. Bu durum, insanlar arasında doğal olarak sosyal yaşantı itibarıyla farklılaşmayı da beraberinde getirir. Dünya nimetlerinden daha çok ya da daha az yararlanan insanlar arasındaki uçurumun büyümemesi, muhtaç olanların da imkânlardan yararlanabilmesi ve böylelikle sosyal adaletin sağlanması için yardımlaşmaya ve paylaşmaya ihtiyaç vardır.

Millî servetin yalnızca zenginlere has olarak onlar arasında dolaşıp durmasını uygun görmeyen(79) ve mülkün temelde Allahü Teâlâ’ya ait olduğunu esas alan İslam dini hem millî servette hem de zenginlerin mallarında yoksulların da haklarının bulunduğunu belirtir. Kur’an’daki “Mallarında, istemek zorunda kalan fakirlerin ve (iffetlerinden dolayı isteyemeyen) muhtaçların hakkı olduğunun

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!