Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı

bilincinde idiler (bu hakları hak sahiplerine verirlerdi).”1-‘801 ayeti, zenginlerin mallarında ihtiyaç sahiplerinin haklarının olduğuna dikkat çeker. “Akrabaya üzerindeki haklarını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. Fakat sakın saçıp savurma.”(81) ayeti de aynı gerçeği belirtir. Bunun için İslam dini, varlıklı insanların zekât, sadaka ve kurban ibadetleriyle yoksullara yardım edip destek olmalarını ve böylece varlıklarını paylaşmalarını emreder.(82)

Peygamberimizin (s.a.v.), “Sen müminleri, birbirini sevmede, birbirine merhamet etmede, birbirine şefkat göstermede tıpkı tek vücut gibi görürsün; (öyle ki) onun bir uzvu rahatsızlansa öteki uzuvları uykusuzluk ve hararetle onun rahatsızlığına ortak olurlar.”83) hadisi, bir insanın yaşadığı derdin, problemin, yoksulluğun, sıkıntının, üzüntünün diğer insanlarca paylaşılması gerektiğini belirtir. Bu yardımlaşma ve paylaşmanın amacı; işsizlik yaşlılık, hastalık, engellilik gibi nedenlerle çalışamayan veya sosyal güvencesi bulunmayan insanların ihtiyaçlarını temin etmek ve böylece yoksulluğun insanlar üzerindeki olumsuz etki ve sonuçlarını önlemektir. Toplumda zengin ve sermaye sahibi insanların, vergilerini düzenli bir biçimde ödemek, zekât ve sadakalarını da vermek suretiyle kazançlarının belli bir kısmını çevresindeki yoksul kimselerle paylaşması, sosyal adaletin sağlanmasına katkıda bulunan erdemli bir davranıştır.

İslam’a göre dinin, aklın, neslin, canın ve malın korunması; bu bağlamda insanın yaşama, iman, ibadet, düşünce, eğitim, sağlık, seyahat, mülkiyet gibi özgürlüklerinin güvencede olması esastır. Bu hak ve özgürlüklere zarar veren her tutum ve davranış ise haram kılınmıştır. Örneğin, öldürmek, hırsızlık etmek, kamuya veya şahıslara ait mallara zarar vermek ve aldatmak(84), kumar oynamak, zina etmek ve özel hayata saygısızlık(85), alkollü içki içmek ve uyuşturucu kullanmak(86), inanca müdahale etmek, ibadete engel olmak(87) gibi davranışlar yasaktır. Buna karşılık, kim olursa olsun her insanın hak ve özgürlüklerini, engellenmesine fırsat vermeden, başkasının da hak ve özgürlüklerine müdahale etmeden kullanması da esastır.

Temel haklarla özgürlüklerin korunması ve kullanılmasında insanlar arasında fark gözetmeyen İslam dini, her insanı kanun önünde eşit kabul ettiği gibi yükümlülükte, ödüllendirmede ve cezalandırmada da eşit kabul eder. Her insana adaletle davranılmasını ve yargılamada, anlaşmazlıkların çözümünde adaletle karar verilmesini ister. Kur’an’daki “Şüphesiz Allah adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalığı ve azgınlığı yasaklar. O böylece, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”(88) ayeti, sosyal adaletin temelini oluşturan hususlarda dikkate alınacak bir emirdir. Ayette emredilen adalet; kul hakkını koruma, hak ve özgürlüklerin kullanımını sağlama, görev verme ve yükümlü tutma, yargılama, ödüllendirme, cezalandırma gibi bütün iş ve işlemlerde hakkaniyet ölçülerine uymayı esas alır. Bu ilkelere devletin ve erkek-kadın, Müslim-gayrimüslim, yöneten-yönetilen, zengin-yoksul, köylü-şehirli… her bireyin uyması zorunludur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!