Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı

Her insanın kendi evinde, rahatsız edilmeden yaşama hakkı vardır. Bundan dolayı bir kimsenin kendisi ile ailesinin özel hayatına saygı gösterilmesi, o kişinin diğer insanlar üzerinde bir hakkıdır. İnsanların evlerinin gözetlenmesi, dinlenmesi, sahibinin izni olmadan evlere girilmesi haramdır. Allahü Teâlâ bu konuda da şöyle buyurmaktadır: “Ey müminler! Kendi evlerinizden başka evlere, kendinizi tanıtıp da izin almadan ve içinde oturanlara selam vermeden girmeyin. Sizin için daha iyi olanı budur; umulur ki düşünüp anlarsınız. Eğer (gittiğiniz) evlerde kimse bulamazsanız -size izin verilmedikçe- oralara girmeyin. Eğer size, ‘Kabul edemeyiz, dönün.’ denirse hemen dönün; bu sizin için daha nezih bir davranıştır. Allah, her ne yaparsanız hakkıyla bilmektedir.”

Hz. Peygamber (s.a.v.) de bir eve ziyarete gidildiğinde kapının üç defa çalınmasını, izin verilirse girilmesini, kapı açılmaz veya açılsa bile ev sahibi tarafından içeri girmeye izin verilmezse bunu anlayışla karşılaşıp geri dönülmesini söylemiştir.54 (55) Peygamberimiz (s.a.v.), “Bir kimsenin evinin içine (sahibinden) izin almadan bakmak hiç kimseye helal değil- dir.”(56) 57 buyurarak bu davranışın da yasak olduğuna dikkat çekmiştir.

Biz, insan haklarına, mahremiyete, konut dokunulmazlığına saygılı olmalıyız. Hiç kimsenin özel hayatına karışmamalı, izinsiz odasına girmemeliyiz (Görsel 4.6). Başkalarına ait, bildiğimiz özel durumları varsa bunu hiç kimseye anlatmamalıyız. Kendimize ait olmayan mektup, paket gibi eşyaları da açmamalıyız. Başkalarının kusurlarını araştırmak yerine kendi davranışlarımıza dikkat etmeli, hatalarımızı düzeltmeye çalışmalıyız.

Gıybet; bir kimsenin arkasından, hoşlanmayacağı şeyleri söylemek, eksiklik veya kusurlarını başkalarına anlatmak, onu başkalarının yanında küçültücü sözlerle anıp çekiştirmektir.(57) Bu tür sözleri dinlemek de gıybettir.

İnsanların bizi kötülemelerini, hakkımızda hoşlanmayacağımız sözler söylemelerini istemeyiz. Hatalarımızı başkalarına anlatmalarına üzülürüz. İnsanların bizden övgüyle söz etmesi ise hoşumuza gider. Yaptığımız hatalı bir davranışı görüp de bunu başkasına anlatmayan kimseye karşı da sevgi ve

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 97 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!