Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları / 10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 46 Cevabı
10. Sınıf Biryay Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 46 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı 

METİN SORULARI

1. Okuduğunuz hikayede yaşanan olayları sırasıyla yazınız. 

  • Cevap: Kara Memiş’in geçmişinde ne kadar iyi bir gemici olduğunun anlatılması
  • Kara Memiş’in tutsak edilmesi gemilerde forsa olması sonra çiftçilik için satılması
  • Kara Memiş’in rüya görmesi
  • Kara Memiş’in Türk askerlerini görmesi
  • Kara Memiş’in Turgut Reis’e kavuşması

2. Metindeki zaman ve mekânı aşağıdaki tabloya işleyiniz.

Zaman 

  • Cevap: Geçmiş zaman. Osmanlıların en iyi olduğu yıllar olabilir. Padişah vs geçtiği için.

Mekan

  • Cevap: Denizler, adalar, İstanbul,Kabataş, Rus kıyıları.

3. Metnin kahramanı ihtiyar forsanın kişilik özellikleri hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: Güçlü, nam salan bir denizci, cesur, gözü pek, zeki, iyi bir askerdir.

4. Yazarın hikâyede Hz. Hızır motifini kullanmasını halk hikâyeleriyle kıyaslayarak değerlendiriniz.

  • Cevap: Yazar bu hikayede Hz. Hızır motifini kulanmıştır. Hz. Hızır’ın gezgin yönü ile onun ayak basmadığı yer olmaması ile burada Forsa’nın bir çok yeri görmesi benzetilmiştir.

5. Hikâyeyi üslup açısından değerlendiriniz. Ömer Seyfettin’in dil anlayışı hakkında bilgi veriniz.

  • Cevap: Ömer Seyfettin dilde sadeleşme taraftarıdır. Bu yüzden kullandığı dil halkın anlayacağı sade bir dildir. Halk bu yalın dili çok rahatça anlayabilmekteydi.

“11 Mart 1884 tarihinde Gönen, Balıkesir’de doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Bey’le, Fatma Hanım’ın ikisi küçük yaşlarda ölen dört çocuğundan biridir. Kuleli Askeri İdadisini bitirip subay olarak göreve başladı. Yanya Kuşatmasında esir düştü. Atina yakınlarındaki Nafliyon kasabasında geçen on aylık esareti sırasında sürekli okudu.”

ELEŞTİREL OKUMA

1. Metnin kurmaca dünyası ile eserde anlatılan dönemin gerçekliği arasındaki ilişkiyi karşılaştırınız.

  • Cevap: Eserde anlatılan kurmaca dünya aslında o dönemin gerçek dünyasından da izler taşımaktadır. Çünkü o dönemin dünyasında esir almalar forsa geleneği denizcilik faaliyetleri bu kurgusal hikayede işlendiği gibidir. Bundan dolayı kurgu olsa da gerçek dünya izleri fazladır.

2. Metinde o döneme ve günümüze yönelik hangi toplumsal değerler yer almaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Aile bağlarının kuvvetli olması, vatan millet ve bayrak sevgisi, gurbetteki insanın vatanına sılaya olan özlemi işlenmiştir.

3. Yukarıda Ömer Seyfettin’in hayatından bir kesit verilmiştir. Bu bilgiden yola çıkarak yaşamını yazdığı bu hikâyeye etkilerini tespit ediniz.

  • Cevap: Ömer Seyfettin’in hayatından verilmiş bu kesitten hareketle Forsa adlı metnin yazarın hayatından etkilenerek oluşturulmuş bir metin olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Forsa’da tutsaktır ve Forsa’da ülkesini özlemektedir.
1
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir