Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 104

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 104 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 104

2. Üç ayrı üreticinin oluşturduğu besin ağından birini seçerek dört trofik düzeye sahip bir besin piramidi çiziniz. Çizdiğiniz besin piramidindeki enerji miktarının nasıl değiştiğini açıklayınız.

  • Cevap:

Besin piramidinin tabanından tavanına doğru aktarılan enerji miktarı azalır. Çünkü her kademedeki canlı, enerjiyi metabolizmasında kullanır. Besinlerin bir kısmı sindirilmeden doğaya bırakılır. Bir kısmı da ısı enerjisi olarak çevreye yayılır. Her bir trofik düzeyden diğerine en fazla %10 oranında enerji aktarılabilir.

3. Bu bozkır ekosisteminde geyikler için av yasağı uygulanırsa hangi canlıların olumlu, hangilerinin olumsuz etkileneceğini açıklayınız.

  • Cevap: Geyikle beslenen canlılar yani çakal ve dağ aslanı geyik sayısı artacağından olumlu yönde etkilenir. Geyiğin yiyeceği olan kır çiçeği ise olumsuz etkilenir. Geyik sayısı arttığında geyiğin besini olan kır çiçeği azalır.

4. Besin zincirinde üreticiden tüketiciye doğru ilerlerken birey sayısında nasıl bir değişim olmasını beklersiniz? Cevabınızı enerji aktarım oranını dikkate alarak cevaplayınız.

  • Cevap: Besin zincirinde alt basamaktan bir üst basamağa besin aktarılırken en fazla %10 oranında aktarım sağlanabiliyor. Örneğin çakallar geyikleri besin olarak tükettiklerinde geyiğin bitkilerden aldığı besinlerin en fazla %10 oranında faydalanabiliyor. Üstelik bu besinlerin bir kısmını dağ aslanı ile paylaşmak zorunda kalıyor. Bu yüzden besin zincirindeki geyik sayısı kadar çakal sayısı bulunamaz.

5. Dünyada herkes öğünlerinde et ağırlıklı beslenseydi ne olurdu? Vejetaryen beslenmenin ekosistemlerin sürdürülebilirliğine katkı sağladığını düşünüyor musunuz?

  • Cevap: Otçul bir hayvan 100 gr et üretebilmek için muhtemelen 100 kg ot yemelidir. Eğer herkes et ağırlıklı beslenseydi daha fazla bitkiye ihtiyaç duyulurdu. Dünyada açlık sorunu yaygınlaşırdı. Vejetaryen beslenme ekosistemlerin devamlılığı için daha uygundur. Çünkü 100 gram et yerine 100 kg bitki tüketildiğinde daha fazla sayıda kişiye besin temin edilmiş olur. Böylece kısıtlı kaynaklar daha verimli kullanılmış olur. Fakat sadece bitki tüketmek canlının ihtiyacı olan bazı besin maddelerinin de yeterince alınama- masına neden olur.

6. Besin ağında yer alan canlılar farklı trofik düzeylerde bulunabilirler mi? Görselden örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Evet bulunabilirler. Örnek: Ada çayı – böcekler – fare – yılan – porsuk besin zincirinde yılan 4.trofik düzeyde bulunur. Ada çayı – sincap – yılan – şahin besin zincirinde yılan 3.trofik düzeyde bulunur.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 104 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!