Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 114

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 114 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 114

Metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1. Ali 1. notundan şu çıkarımda bulunuyor: “İnsanlara yönelik tehditlerin ana kaynağı, doğal yaban hayatıdır”. Ali’nin bu görüşüne katılır mısınız? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Ali 1. notuyla ilgili yanlış bir algı içerisindedir. Doğal ekosistemlerde yaşayan canlıların vücutlarında çeşitli virüs ve patojenler bulunabilir. Ancak bu virüslerin ve patojenlerin insan için tehdit unsuru olması, yine insan aktiviteleri neticesinden kaynaklanır. Habitatları tahrip ederek ve biyoçeşitliliği azaltacak eylemlerde bulunarak virüs ve patojenlerin yol açtığı hastalıkların yayılmasına doğa değil, insanlar sebep olmaktadır.

2. Ali’nin notlarında COVID-19 gibi insanlığı tehdit eden başka hangi pandemi örneklerine rastladınız?

  • Cevap: Ebola, HIV, Dang humması, Kuş gribi, Lassa sıtması, SARS ve Nipah

3. Ali, okuduğu bu makaleyle biyoçeşitlilik ve pandemi arasında nasıl bir bağlantı kurmuş olabilir?

  • Cevap: Ali’nin notlarından şu bilgilere ulaşıyoruz: Habitatların insan eliyle tahrip edilmesi biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açmıştır. Yaşama alanı daralan hayvanlar ile nüfusu artan insanlar arasında temas artmıştır. Hayvanların doğal konağı olan virüsler, insanlara geçiş yaparak bulaşıcı hastalıklara sebep olmuştur.

4. Ali, COVID-19 salgınının insan faaliyetleriyle doğal yaşamın tahrip edilmesi sonucunda ortaya çıktığı sonucuna ulaşmış mıdır? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Okuduğu makaleden sonra sadece COVID-19 salgını değil, virüs ağırlıklı başka salgınların da olabileceğini şu düşüncesiyle ifade etmiştir: “Bu buz dağının görünen yüzü. Biz neler yaptık böyle?”

5. Yakın zamanda bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsünün mutant formu olan “Cluster-5 (klastır-5)” virüsünü vizon çiftliklerinde tespit etmişlerdir. Bu mutasyona uğramış yeni virüs yüzünden Danimarka’da 11 bin, Ispanya’da 90 bin ve ABD’de 10 bin vizon itlaf edilmiştir. Yetkililer, vizon kürkü çiftliklerinin viral hastalıkların yayılması için uygun ortam oluşturduğu konusunda hemfikirdirler. Ayrıca yeni koronovirüsün (Cluster-5) insan vücudunun antikor oluşturma yeteneğini zayıflattığını ve COVID-19 için geliştirilmekte olan mevcut aşıları potansiyel olarak etkisiz hale getirdiğini açıklamışlardır.

a) Vizonların çiftliklerde yetiştirilmesini etik buluyor musunuz? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Vizonların her ne sebeple olursa olsun, toplu biçimde çiftliklerde üretilmesini etik bulmuyorum. Her canlı kendi doğal habitatında yaşama özgürlüğüne sahip olmalıdır. İnsan nüfusuna karşı sorumluluğumuz olduğu kadar diğer canlıların yaşama hakkına da saygı duymalıyız.

b) Vizonların toplu biçimde öldürülmesinin biyoçeşitlilik ve ekonomi üzerine ne gibi etkileri olabileceğini düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Vizonların toplu katledilmesi biyoçeşitliliğin insan eliyle benzeri görülmemiş biçimde hızlı yok edildiğini ispatlar. Biyoçeşitlilik kaybı, sadece çevreyi değil, aynı zamanda ekonomiyi ve küresel güvenliği de etkileyen ahlaki bir sorundur. Biyoçeşitlilik; gıda, su, enerji, ilaç ve diğer genetik materyallerin elde edilmesinde kilit önem taşır. Ekonomik değer yarattığı için de biyoçeşitliliği korumamız gerekir. Örneğin vizonlar, kürklerinden dolayı küresel ekonomik değere sahiptir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 114 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!