Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 24

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 24 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 24

2. Eşeyli üreme ile oluşan mercan ile eşeysiz üreme sonucu oluşan mercanın genetik yapılarındaki farklılığın nedenlerini açıklayınız.

  • Cevap: Eşeysiz üremede tek bir ata canlı vardır ve oluşan bireyler bu canlının tıpatıp aynı özelliklerini taşır. Eşeyli üremede ise 2 ayrı bireye ait gametler (eşey hücreleri) birleştiği için oluşan canlı genetik yapıdan bu 2 bireye ait özellikleri de taşıyabilir.

3. Tomurcuklanarak üreme ile yeni bir canlı oluşma ihtimali eşeyli üremeye göre neden daha fazladır?

  • Cevap: Eşeyli üremede oluşturulan gametler (eşey hücreleri) suya bırakıldığı için bir araya gelme şansı azdır fakat tomurcuklanarak üremede ana canlının vücudundan doğrudan yeni bir canlı oluşur.

4. Tomurcuklanma ile oluşmuş 2 mercanın dış görünüş olarak birbirinden farklı olmasına neden olan 2 ayrı hipotez geliştiriniz.

  • Cevap: İlk hipotez olarak, çevre koşulları, dış etkenler, deniz suyu sıcaklığı ve iklim şartları gibi etkenler bir bireyden tomurcuklanma ile oluşmuş iki mercanın birbirinden farklı olmasına neden olabilir. İkinci hipotez, Yavru mercanlardan birinde meydana gelen mutasyon bu canlının genetik yapısında ve dış görünüşünde değişime neden olmuş olabilir.

5. Mercanlarda görülen tomurcuklanma ile üremenin mekanizması, vejetatif yolla üreyen bitkilerden hangisi ile benzerlik gösterir?

  • Cevap: Çilek, sürünücü gövdesini toprağa değdirerek köklendirir ve yeni bir çilek oluşturur. Mekanizma mercanların tomurcuklanma ile üremesine benzer.

6. Mercanlarda görülen tomurcuklanarak üremede mi yoksa eşeyli üremede mi çevre koşullarına daha dayanıklı bireyler oluşur? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Eşeyli üremede her iki bireye ait 2 ayrı üreme hücresi olduğundan kalıtsal çeşitlilik artacaktır, buna bağlı olarak da çevre koşullarına uyum ve dayanıklılık daha fazla olacaktır. Bir eşeysiz üreme şekli olan tomurcuklanarak üremede ise kalıtsal çeşitlilik ve çevre koşullarına dayanıklılık daha azdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 24 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!