Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

3. Görsellerdeki canlılardan hangisi diğerlerinden daha hızlı bir şekilde üreyebilir? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Paramesyum diğer canlılardan daha hızlı bir şekilde ürer. Çünkü paramesyum tek hücreli bir canlıdır. Paramesyumda bölünerek üreme görülür ve bölünerek üremenin temeli mitoz bölünmeye dayanır. Bu nedenle Paramesyumda görülen bölünerek üremede birey sayısı geometrik dizi şeklinde artar (2, 4, 8, 16, 32, 64…). Yani mitozda bir hücreden iki yeni hücre oluşur. Paramesyum tek hücreli bir canlı olduğundan mitoz sonucu bir paramesyumdan iki yeni paramesyum oluşur. Hidra, çilek ve planarya çok hücreli canlılardır. Bu canlılarda da üreme mitoz bölünme esasına dayanır ancak üreme hızları paramesyuma oranla daha düşüktür.

4. Görseldeki çilek bitkisi sürünücü gövdelerini toprağa değdirerek yeni çilek bitkileri oluşturmaktadır. Ayrıca çilek bitkisinin çiçeği de görülmektedir. Çilek bitkisi tozlaşma yaparak tohum da üretebilmektedir. Bir çilek bitkisinin sürünücü gövdesinden ve tohumundan oluşan iki ayrı çilek bitkisi düşünün. Bu yeni oluşan çilek bitkilerinin ata çilek bitkisine genetik yönden benzerliğini kıyaslayınız.

  • Cevap: Çilek bitkisinde bulunan ve stolon olarak adlandırılan sürünücü gövdeler, çilek bitkisinin toprak üzerinde çok geniş alanlara yayılmasını sağlar. Bu şekilde sürünücü gövde ile gelişen yeni çilek bitkileri ata çilek bitkisiyle aynı genetik yapıya sahiptir. Çünkü bu olay mitoz bölünmeyle gerçekleşmektedir. Çilek bitkisinde tohumun oluşmasında ise sırasıyla mayoz bölünme, tozlaşma ve döllenme gerçekleşir. Yani bu durum eşeyli üremedir. Eşeyli üreme sonucunda meydana gelen yeni bireyler ata bireyle genetik açıdan aynı değildir.

5. Tomurcuklanma ile üreme hidra ve mercan gibi sadece çok hücreli canlılarda gerçekleşebilir diyen bir kişinin bu görüşünü destekler misiniz? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Hayır destekleyemem. Tomurcuklanama ile üreme hidra ve mercan gibi çok canlılarda gerçekleşebildiği gibi bira mayası gibi tek hücreli bir mantarda da gerçekleşebilir.

6. Planaryanın üremesini sağlayan olay ile canlıların gelişmişlik düzeyi arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Planaryanın üremesini sağlayan olay rejenerasyondur. Canlının gelişmişlik düzeyi arttıkça rejenerasyon yeteneği azalır. Örneğin denizyıldızı ve planarya gibi omurgasız hayvanlarda rejenerasyon vücut düzeyinde olup üremeyi sağlarken kertenkelelerde organ, memelilerde ise doku düzeyinde gerçekleşir.

7. Planarya enine değil de boyuna kesilmiş olsaydı kesilen parçalar yine aynı şekilde yeni bireylerin oluşumunu sağlar mıydı? Açıklayınız.

  • Cevap: Planarya boyuna ikiye kesildiğinde de iki yeni birey oluşturabilir.

8. Planaryada görülen rejenerasyonla üreme sizce doğal bir üreme şekli midir? Cevabınızı bitkilerdeki çelikle üreme ile ilişkilendirerek veriniz.

  • Cevap: Doğal bir üreme şekli değildir. Tıpkı çelikle üremede bitkilerden kesilen ve çelik edı verilen dal veya kök gibi parçalarının köklendirilme- siyle yeni bitkiler oluşuyorsa, planaryada da neşter yardımıyla kesilen planarya parçaları kendisini yenileyerek yeni bireyler meydana getirir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!