Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 44

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 44 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 44

4. Grafikte Ç harfiyle gösterilen mayoz evresini mitozdaki profaz ile karşılaştırınız.

  • Cevap: Grafikte Ç harfiyle gösterilen mayoz evresi profaz Idir. Profaz I mayozun en uzun süren evresidir. Çekirdekçik kaybolur, çekirdek zarı parçalanır. Kromatin iplikler kromozomlara dönüşür. Hayvan hücrelerinde zıt kutuplara çekilen sentrozomlardan iğ iplikleri oluşur. Homolog kromozomlar çiftler halinde yan yana dizilerek dört kromatitten oluşan tetratlar meydana getirir. Tetrat oluşturan kromatitlerden kardeş olmayan kromatitlerin birbirine yaklaşarak sarmal bir yapı oluşturmasına sinapsis denir. Sinapsis sırasında kromatitlerin temas ettikleri bölgelere kiyazma denir. Sinapsis sırasında homolog kromozomların kardeş olmayan kro- matitleri arasında gen alışverişi gerçekleşebilir bu olaya krossing over denir. Mitozdaki profazda kromatin ipliklerden kromozomlar meydana gelir. Hayvan hücrelerinde sentrozomlar iğ ipliklerini oluşturur. Çekirdek zarı parçalanır, çekirdekçik kaybolur. Mitoz profazında tetrat oluşumu, krossing over görülmez.

5. 2n=4 kromozomlu bir hayvan hücresinin grafiklerde E ve İ harfleriyle gösterilen evrelerini çizerek karşılaştırınız.

  • Cevap:

Grafikte E harfiyle gösterilen evre anafaz I, İ harfiyle gösterilen evre anafaz IIdir. Anafaz Ide homolog kromozomlar birbirinden ayrılarak hücrenin zıt kutuplarına doğru hareket eder. Anafaz IIde ise kardeş kromatitler birbirinden ayrılarak hücrenin zıt kutuplarına hareket eder. Anafaz I’de homolog kromozomların rastgele ayrılması genetik çeşitliliğe sebep olur.

6. Aşağıda 2n=4 kromozomlu bir hayvan hücresinde mayoz bölünmeye ait bazı evreler verilmiştir. Evrelerin isimlerini ve bu evrelerde meydana gelen olayları yazınız.

  • Cevap:

Şekil 1: Metafaz I: Homolog kromozomlar hücrenin zıt kutuplarına gidecek şekilde sentromerlerinden iğ ipliklerine bağlanır ve hücrenin ekvatoral düzlemine getirilir.
Şekil 2: Telofaz I: Zıt kutuplara çekilmiş kromozomlarda sentromer ayrılması gerçekleşmediğinden eşlenmiş kromatitler bir arada bulunur. Çekirdek zarı ve çekirdekçik, canlı türüne özgü olarak yeniden oluşabilir. İğ iplikleri kaybolur. Telofaz I ile eş zamanlı olarak sitokinez I başlar.
Şekil 3:Metafaz II: Kromozomlar hücrenin ekvatoral düzleminde tek sıra halinde yan yana dizilir.
Şekil 4: Profaz II: Çok kısa sürede tamamlanır. Çekirdek zarı ve çekirdekçik kaybolur. İğ iplikleri yeniden oluşur.
Şekil 5: Telofaz II: Zıt kutuplara çekilmiş olan kromozomlar yeniden kromatin ipliklere dönüşür. İğ iplikleri kaybolur. Çekirdek zarı ve çekirdekçik yeniden oluşur. Bu evreyle eş zamanlı olarak sitokinez II başlar.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
angry
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!