Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 48

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 48 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 48

2. Bakteriler ikiye bölünerek eşeysiz ürerler. Normal şartlar altında tür içinde çeşitliliğin son derece az olması gerekir. Fakat bakterilerde tür içi çeşitlilik fazladır. Örneğin zamanla antibiyotiklere dayanıklı hale gelebilmektedir. Bakteriler bu tür içi çeşitliliği nasıl arttırmış olabilir?

  • Cevap: Bakteriler konjugasyon yöntemi ile birbirlerine gen aktarabilmekte ve yeni genlere sahip olabilmektedir.

Sadık öğretmen eşeyli üreme konusunu anlatırken öğrencilerinin konuyla ilgili ön bilgisini ölçmek için sınıfa “Eşeyli ve eşeysiz üremenin ne gibi farklılıkları vardır?” şeklinde bir soru yöneltmiştir. Öğrencilerin çoğundan “Eşeyli üremede iki ata canlı vardır.” cevabını alınca tahtaya aşağıdaki şekli çizmiştir. Daha sonra öğrencilerine bazı salyangoz türlerinin hermafrodit olduğunu, yani hem erkek hem dişi üreme organına sahip olduklarını anlatmıştır.
3. Yukarıda verilen örnekte görüldüğü gibi, salyangozlar tek başına üreyebildiği halde bu üremenin eşeyli üreme sayılmasının nedenini belirtiniz.

  • Cevap: Salyangozların üremesinin eşeyli üreme sayılmasının temel nedeni, iki üreme hücresinin birleşmesi yoluyla döllenme olayının görülmesidir. Bu salyangoz, üreme hücrelerini mayoz bölünme ile ürettiği için mayoz sırasındaki krossing over, kromozomların ekvatoral düzleme rastgele dizilmesi ve kutuplara rastgele çekilmesi gibi bazı olaylar kalıtsal çeşitliliği sağlayabilir. Ayrıca yine döllenme sırasında iki eşey hücresi bağımsız olarak kendi mayoz- larını geçirdiği için farklı genetik yapıda bulunabilir ve döllenme esnasında yine kalıtsal çeşitlilik ortaya çıkabilir.

4. Bal arılarında görülen partenogenez bir eşeysiz üreme çeşididir. Bazı salyangozlarda görülen her- mafroditlik gibi tek bir atadan yeni yavru oluşmaktadır. Hermafroditlik eşeyli üreme olarak kabul edildiği halde neden partenogenez eşeysiz üreme olarak kabul ediliyor?

  • Cevap: Partenogenezde döllenme yok. Kraliçe arının yumurtasından döllenme olmadan erkek arı oluşuyor. Hermafroditlikte döllenme var. Döllenme eşeyli üremenin göstergesidir. İki eşey hücresi kaynaşmaktadır.

5. Bitkilerde hermafroditlik görülebilir mi? cevabınızı gerekçesiyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Evet görülebilir. Bir bitkinin çiçeklerinde hem dişi hem erkek organ varsa bu bitki hermafrodittir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 48 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!