Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 49

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 49 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 49

Aşağıda eşeyli üremenin özellikleri ile ilgili bir metin verilmiştir. Metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

ÇİÇEKLERİN YAPISI

Belgesel “Çiçeklerin yapısı”b ölümü ile başlıyordu. Çiçeklere ne kadar üstün körü baktığımı o zaman anladım. Ben bütün çiçeklerin yapılarının aynı olduğunu zannediyordum. Öyle değilmiş. Belgeselde çiçekler tam çiçek, dişi çiçek ve erkek çiçek olmak üzere üçe ayrılıyor ve çiçeklerin yapısı şekilde gibi gösteriliyordu (Görsel 1.) İçinde sadece dişi organ bulunan çiçeklere dişi çiçek, sadece erkek organ bulunan çiçeklere erkek çiçek, hem dişi hem erkek organ bulunduran çiçeklere de tam çiçek deniyordu. Dişi ve erkek çiçekler de eksik çiçek olarak adlandırılıyormuş.

ÇİÇEKLERİN DE EVİ VARDIR

Ben daha şaşkınlığımı üzerimden atamadan ekranda bir yazı daha belirmişti, “Çiçeklerin de evleri vardır”. Erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde bulunursa o bitki tek evcikli, ayrı bitkiler üzerinde bulunursa iki evcikli olarak tanımlanıyordu (Görsel 2).Tek evcikli bitkiler, iki evcikli bitkilere göre daha kolay üreyebiliyor- muş. Erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde olduğu için tozlaşma olayı daha çabuk gerçekleşiyormuş; fakat genler aynı bitkinin çiçeklerinden geldiği için genetik çesitlilik, iki evcikli bitkilere göre daha az oluyormuş.

ÜREMEK STRATEJİ İŞİDİR

Belgeselde hayvanlarda eşeyli üreme olayı da anlatılıyordu. Bu belgesel sayesinde hayvanların üreyebilmek için ne tür stratejiler geliştirdiklerini gördüm. Belgeselde dişi alabalık suyun derin kısımlarında kuyruğu ile derin bir çukur açıyor ve buraya bir seferde binin üzerinde yumurta bırakıyordu. Dişi alabalığın arkasından gelen erkek alabalık ise spermlerini yumurtaların üzerine bırakıyor ve döllenme su içerisinde gerçekleşiyordu. İç döllenme gösteren hayvanların işi biraz daha zordu. Bu hayvanların önce kendilerine bir eş bulması ardından da kur yaparak onu çiftleşmeye ikna etmesi gerekiyordu.

GENETİK ÇEŞİTLİLİK KOLAY OLUŞMUYOR

Belgesel bittiğinde eşeyli üremek ne zor işmiş dedim içimden. Mayoz bölünme ile gametlerin (üreme hücrelerinin) oluşması, sonra gametlerin birleşmesi çok yavaş ilerleyen uzunca bir süreç. Basit canlılarda, örneğin bakterilerde üremek ne kolaydı ikiye bölünerek kısa bir zamanda binlerce birbirinin kopyası bakteri oluşuyordu.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 49 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!