Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

1. Üreme, ATP tüketiminin yoğun yaşandığı fizyolojik bir süreçtir. Eşeyli üreme, eşeysiz üremeye göre daha yavaş gerçekleşmesine rağmen harcanan ATP miktarı eşeyli üremede daha fazladır. Bu durumun nedenleri ne olabilir? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap:

Eşeyli üreme sürecinde eşeysiz üremeye göre daha fazla ATP harcanmasının nedenleri aşağıda sıralanmıştır.
a) Eşeyli üremenin temeli mayoza dayanır. Mayoz bölünmenin olabilmesi için öncelikle bireylerde eşey organlarının belirli bir olgunluğa ulaşması gerekir. Bu süreçlerde ATP tüketimi hızlanır.
b) Mayoz bölünmenin aşamaları mitoz bölünmeye göre daha fazla olduğu için ATP daha çok harcanır.
c) Eşeyli üremede yavrunun oluşabilmesi için öncelikle döllenme ile zigotun oluşması, yavrunun gelişebilmesi için de zigotun arka arkaya mitoz bölünmeler geçirmesi gerekir. Bu süreçlerde çok yoğun bir şekilde ATP harcanır. Eşeysiz üremede ise mitoz bölünme ile yavru kendiliğinden oluşur.
ç) Eşeyli üreyen hayvanlar eş bulmak zorundadırlar. Bunun için de enerji harcarlar.

2. Elma tam çiçeklere sahip bir bitkidir. Elma ağacı başka bir elma ağacına ihtiyaç duymadan meyve verebilir mi? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.
Ceviz tek evcikli bir bitkidir.

  • Cevap:

Evet, meyve verebilir. Elma bitkisinin çiçekleri tam çiçek olduğu için hem erkek organı hem de dişi organı vardır. Erkek organda oluşan polenler, dişi organda oluşan yumurtayı döller ve meyve oluşur.

3. Ceviz bitkisi, başka bir ceviz bitkisine ihtiyaç duymadan meyve verebilir mi? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Evet, meyve verebilir. Ceviz bitkisi tek evcikli olduğu için dişi çiçek ve erkek çiçekler aynı bitki üzerinde yer alır. Erkek organda oluşturulan polenler dişi çiçeği döller ve meyve oluşur.

4. Antep fıstığı iki evcikli bir bitkidir. Antep fıstığı, başka bir antep fıstığına ihtiyaç duymadan meyve verebilir mi? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Hayır, meyve veremez. Antep fıstığı çift evcikli olduğu için dişi ve erkek çiçekler farklı bitkiler üzerinde yer alır. Antep fıstığı bitkisinin meyve verebilmesi için başka bir Antep fıstığı bitkisinin erkek çiçeklerinde oluşacak polenlere ihtiyacı vardır.

5. İnsanın üreme yapısı, tam çiçekli bir bitki olan elmaya mı, tek evcikli olan fındığa mı yoksa çift cikli Antep fıstığına mı daha çok benzemektedir? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: İnsanın üreme yapısı, Antep fıstığı bitkisine benzer. Antep fıstığında erkek ve dişi çiçekler farklı bitkiler üzerinde taşınır..

6. Elma, ceviz ve Antep fıstığı bitkilerini çoğaltmak istersek yeni oluşan bitkilerin hangisinde tür içi çeşitlilik daha az olur? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Elma ağacı tam çiçeğe sahip olduğu için kendi kendini dölleme ihtimali daha yüksektir. Polenler ve yumurta aynı bitkiden oluşacağı için genetik çeşitlilik az olur. Antep fıstığında dişi ve erkek çiçekler farklı bitkiler üzerinde olduğu için genetik çeşitlilik en yüksek olur.

7. Eşeyli üreme periyodik bir süreçtir ve iklimsel değişimlerden etkilenir. Küresel ısınmanın canlıların eşeyli üremesini nasıl etkileyebileceğini anlatan tahminî bir senaryo yazınız.

  • Cevap: Küresel ısınmanın canlıların üremesi üzerine olumlu veya olumsuz etkileri olabilir. Sıcaklıkların artması ile birlikte kış aylarında meyve ağaçlarının birçoğu erkenden çiçek açabilir. Sıcaklığı çok seven bitkilerin (örneğin pamuk bitkisi) yetiştirme alanları genişleyebilir. Sıcaklığın olumlu etkilerinin yanı sıra birçok olumsuz etkisi de vardır. Artan sıcaklıklar beraberinde kısa süreli yağışları getirir, bu durum ise birçok bitkinin seller altında kalmasına neden olabilir. Ayrıca doğadaki birçok hayvanın da yumurtlama periyodu değişecek ve vaktinden önce yumurtlayacaklardır. Sıcaklık artışı pek çok hayvanın besin bulmasını zorlaştıracak ve onları göçe zorlayacaktır. Bu da hayvanların üremek için eş bulmasını zorlaştıracaktır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
confused
0
happy
0
clap
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!