Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8

2. B deneyinde bulunan amipte bölünmenin gerçekleşebilmesi için gerekli etkenlerden en az 3 tanesini yazınız.

  • Cevap:

Hacim/yüzey oranının bozulması
Sitoplazma/çekirdek oranının bozulması
DNA‘ nın bölünme emrini vermesi

3. B ve C deneylerindeki amiplerde sitoplazma miktarındaki artışın hücre zarının yüzey alanındaki artıştan fazla olması sizce amiplerin bölünmesini nasıl etkilemiştir? C deneyinde sitoplazma kesilmiş olmasına rağmen bölünme neden durmamış olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Büyüme sırasında meydana gelen sitoplazma miktarındaki artışın hücre zarının yüzey alanındaki artıştan fazla olduğundan hücrede hacmin yüzeye oranı bozulur. Yüzey artışı yetersiz kaldığı için hücre zarından madde alış verişi( besin alışverişi, atık maddelerin atılması, gaz alışverişi) yeterince gerçekleşemez. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için hücreler bölünür.(Hücreleri küre şeklinde düşünürsek hacim artışı r3 , yüzey artışı ise r2 şeklinde gerçekleşir.) C deneyinde ise sitoplazmanın bir kısmı kesilerek hacim yüzey dengesizliği sorunu çözülmüştür fakat C deneyindeki amip bölünme büyüklüğüne ulaştığı ve DNA tarafından bölünme emri verildiği için sitoplazmanın azaltılması amibin bölünmesini engelleyememiştir.

4. C deneyinden elde edilen sonuçlarla A deneyinden elde edilen sonuçları ilişkilendirerek yorumlayınız.

  • Cevap: A deneyinde bulunan amip bölünme büyüklüğüne tam ulaşmamıştır. Bu durumda amibin sitoplazmasının bir bölümü kesilerek hacim / yüzey oranındaki sorun çözülmüştür. Sitoplazması kesilen amip yeterli büyüklüğe ulaşamadığı için bölünememiştir. C deneyinde bulunan amip ise bölünme büyüklüğüne ulaşmıştır. Bölünme büyüklüğüne ulaşan amipte DNA bölünme emrini verdikten sonra amibin sitoplazmasının bir kısmı kesilmiştir.Bu durumda bölünme ile ilgili sinyallerin DNA tarafından gönderilmiş olması bölünmenin gerçekleşmesi gerektiğini gösterir, bölünme engellenemez. Her iki deney grubunda da çekirdeksiz sitoplazma parçası ise ölmüştür.

5. Hacim/yüzey oranı, sitoplazma/çekirdek oranı, DNA, çekirdek, büyüme, kelimelerini kullanarak hücre bölünmesinin gerekliliğini anlatan en az 50 kelimelik bir metin oluşturunuz.

  • Cevap: Hücrenin bölünebilmesi için öncelikle yeteri kadar büyümesi gerekir. Bölünme büyüklüğüne ulaşan bir hücrede sitoplazma miktarında meydana gelen artış hücre zarının yüzey alanındaki artıştan fazla olduğu için hacim / yüzey oranı bozulur. Yüzey alanındaki artış yetersiz kalınca hücre zarından madde alışverişi yeterince gerçekleştirilemez. Büyüyen hücrede sitoplazma miktarında meydana gelen artış çekirdeğin hücreyi kontrolünü güçleştirir. Sitoplazma / çekirdek oranının değişmesi bölünmede etkilidir. Bölünme büyüklüğüne ulaşan bir hücrenin bölünmesi ile ilgili emir DNA tarafından verildikten sonra bölünme gerçekleşir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!