Yükleniyor...
Evvel Cevap
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Cevapları Sayfa 131
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Cevapları Sayfa 131

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 131

Biyolojik Birikim ve Etkileri

İnsanların gerçekleştirdiği birçok endüstriyel faaliyet sonucu kimyasal ve sentetik maddeler doğaya bırakılmaktadır. Bu zararlı maddeler toprak, su gibi ortamlara karışarak besin zinciri boyunca ilerleyip insanlara kadar ulaşabilir. Vücuttan kolayca uzaklaştırılamayan bu maddeler, besin piramidinde yer alan farklı trofik basamaklardaki canlıların dokularında birikir. Sonuç olarak canlılarda ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölümlere yol açabilir. Bu durum biyolojik birikim olarak adlandırılır (Görsel 2.31).

Besin piramidinin üst basamaklarına çıkıldıkça canlıların vücudunda biriken zehirli madde miktarı artar. Çevrenin kurşun, cıva gibi ağır metaller, pestisitler, radyoaktif maddeler, endüstriyel atıklarla kirlenmesi önemli bir sorundur. Örneğin biyolojik birikime neden olan DDT (Dikloro Difenil Trikloroetan), 20. yüzyılın ikinci yarısında tarım zararlıları ve sıtma taşıyan sivrisineklere karşı yaygın olarak kullanılan bir pestisittir. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar, DDT’nin besin zincirleri yoluyla ekosistemde taşındığını ve canlı dokularında biriktiğini göstermektedir. DDT’nin çevrede yaklaşık 10 yıl boyunca kalabildiği ve fiziksel etkenlerle kolayca parçalanmadığı belirlenmiştir. DDT kullanımı 1980’li yıllardan itibaren birçok ülkede yasaklanmıştır.

Kontrol Noktası

Soru: Aşağıda bazı canlıların oluşturduğu besin ağı verilmiştir. Canlılar arasındaki oklar bu ağdaki beslenme ilişkilerini göstermektedir. Besin ağını inceleyiniz ve verilen soruları cevaplayınız.

Soru: 1) Bu besin ağının birinci basamağı hangi canlılardan oluşur?

  • Cevap: Üreticiler (yeşil bitkiler)

Soru: 2) Hangi canlılar güneş ışığını kimyasal bağ enerjisine dönüştürür?

  • Cevap: Yeşil bitkiler

Soru: 3) Bu besin ağında hangi canlılar birincil tüketicidir?

  • Cevap: Tavşan- fare-serçe-geyik

Soru: 4) Hangi canlılar birincil tüketicilerle beslenir?

  • Cevap: Tilki-kurt-kartal

Soru: 5) Hangi canlılar birden fazla besin zincirinde yer alır?

  • Cevap: Bitkiler-tavşan-fare-kuş

Soru: 6) Besin zincirinde üreticiden son tüketiciye doğru gidildikçe enerji aktarımı ve birey sayısında nasıl bir değişiklik gözlenir?

  • Cevap: Enerji aktarımı tek yönlüdür ve azalarak devam eder. Birey sayısı azalır

Soru: 7) Fare kaçıncı trofik basamakta bulunur?

  • Cevap: İkinci.

Soru: 8) Hangi canlılarda biyolojik birikiminin en fazla olması beklenir?

  • Cevap: Kartal (Besin zincirinin en üst basamağındaki canlılarda biyolojik birikim en fazladır.)

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 131 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum