10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Cevapları Sayfa 34
“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 34
Jan Ingenhousz (Yan İngeııbous), 1779 yılında bir dizi deney sonucunda su bitkilerindeki yeşil kısımların ışık olduğunda hava baloncukları çıkardığını ancak ışık olmadığında bu olayın gerçekleşmediğini gözlemlemiştir. Ayrıca bu baloncuklardaki gazın oksijen olduğunu ve bitkilerin karanlıkta karbondioksit çıkardığını tespit etmiştir. Deneylerinin sonucunda fotosentez için güneş ışığının gerektiğini ve bitkilerin yalnızca yeşil kısımlarının fotosentez yapabildiğini ortaya koymuştur.
Robert Hill (Rabırt Hill), 1937 yılında fotosentezin ışığa bağlı evresi üzerinde çalışmıştır. Işığa bağlı reaksiyonlarda oksijenin kökeninin karbondioksit değil de fotosentezde kullanılan su olduğunu ispatlamıştır. Hill; fotosentezin ışığa bağlı evresi üzerinde çalışarak ortamda ışık, su ve uygun bir hidrojen yakalayıcısı bulunduğunda izole ldoroplastlarm bile ortamda C02 olmadan 02 oluşturabildiklerini görmüştür. Ayrıca yapraklarda doğal bir hidrojen yakalayıcı maddenin bulunduğunu ortaya koymuştur. Hill, kendi adını verdiği bir denklemle (2H20 —> 02 + 4H+ + 4e~) bu olayı açıklamıştır. Bu reaksiyon, fotosentezde 02in ışığa bağlı evrede oluştuğunu ve bunun kökeninin C07 değil de H20 olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.
Melvin Calvin (Melvin Kelvin) ve arkadaşları, 1946 yılında fotosentezin ışıktan bağımsız evre tepkimeleri üzerine çalışmıştır. Yaptıkları bir dizi deney sonucunda fotosentezde gerçekleşen karbon metabolizmasını açıklamışlardır. Böylece fotosentez sırasında atmosferik karbondioksidin organik bileşiklere nasıl dönüştürüldüğünü ayrıntılarıyla ifade etmişlerdir. Bu alana yaptığı katkılardan ötürü Melvin Calvin, 1961 yılında Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür. Çalışmalarına ithafen fotosentezin ışıktan bağımsız evresinde döngüsel olarak gerçekleşen bu tepkimeler dizisi Calvin döngüsü olarak adlandırılmıştır.
Soru: 3) Öğretmeniniz rehberliğinde 4-6 kişilik gruplar oluşturunuz.
- Cevap: 4 kişilik bir grup oluşturduk ve görevleri paylaştık (malzeme, kurulum, gözlem, rapor).
Soru: 4) Tablodaki bilgileri fotosentezde kullanılan ve üretilen maddelere göre yapılandırarak fotosentezle ilgili kontrollü bir deney tasarlayınız.
- Cevap:
Kontrollü deney: Su bitkisi (Elodea) dallarını üç düzeneğe koyduk:
Işık + CO₂’li su (NaHCO₃)
Işık + CO₂’siz su
Karanlık + CO₂’li su
Dakikada çıkan kabarcık sayısını ölçerek O₂ üretimini karşılaştırdık.
Soru: 5) Sentezlediğiniz bilgileri kullanarak tasarladığınız deneyin amaçlarını belirtiniz, bağımlı ve bağımsız değişkenlerini bulunuz ve deney tasarım formuna yazınız.
- Cevap:
Amaç: Fotosentezde ışık ve CO₂’nin O₂ üretimine etkisini göstermek.
Bağımsız değişken: Işık varlığı/şiddeti ve CO₂ derişimi.
Bağımlı değişken: Dakikadaki O₂ kabarcık sayısı (fotosentez hızı).
Kontroller: Sıcaklık, bitki türü/uzunluğu, su miktarı.
Soru: 6) Tasarladığınız deneyi gerçekleştiriniz.
- Cevap: Düzeneği kurduk, 10 dakika dengeye gelmesini bekledik, her düzenekte 3 tekrar yaparak 2 dakika boyunca kabarcıkları saydık ve ortalama aldık.
Soru: 7) Deney süreci boyunca dikkatinizi olumsuz etkileyecek faktörleri kontrol ediniz, uzun sürebilecek gözlemlere karşı sabırlı olunuz, düşüncelerinizi açık ve anlaşılır şekilde ifade ediniz, arkadaşlarınızı dikkatle dinleyiniz. Farklı görüşlere saygı göstererek yapıcı bir iletişim kurunuz ve eldp arkadaşlarınıza karşı nazik davranınız.
- Cevap: Sıcaklığı sabit tuttuk, ışık kaynağının uzaklığını sabitledik, ölçümleri sessiz ve dikkatli yaptık, herkes sırayla gözlem ve kayıt tuttu; farklı fikirlere saygı gösterdik.
Soru: 8) Deney sonuçlarının analizini yaparak ulaştığınız sonuçları fotosentez olayı ile ilişkilendiriniz ve elde ettiğiniz verileri açıklamak için bir deney rapom hazırlayınız.
- Cevap:
Sonuç/Analiz:
Işık + CO₂ koşulunda kabarcık sayısı en yüksekti → fotosentez hızlandı.
Işık var, CO₂ düşükse hız sınırlı kaldı (minimum kuralı).
Karanlıkta O₂ çıkışı olmadı → O₂, ışığa bağlı evrede sudan gelir (Hill denklemi).
Yorum: Bulgular, Ingenhousz’un “ışık ve yeşil kısım” bulgusu ile Hill’in “O₂’nin kaynağı H₂O’dur” sonucunu destekledi. Kısa raporda yöntem, veriler (tablo/grafik), tartışma ve sonuçları sunduk.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 34 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.























