Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 105 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları Tuna Matbaacılık

Bir organizma, hayatını devam ettirebilmek için yiyecek bulma, barınma vb. birçok faaliyette bulunur. Bir canlının beslenmek, korunmak, saklanmak, üremek, diğer canlılarla ilişki içinde olmak gibi yaptığı ve yapması gereken bütün faaliyetler ekolojik niş olarak tanımlanır. Orman kenarında yaşayan bir tilki düşününüz. Tilki; memeliler, iki yaşamlılar ve böceklerle beslenen bir yırtıcıdır. Yaşam alanında bulabildiği meyveleri de tüketir. Gece avlanır. Bu da onu kanla beslenen sivrisinekler için cazip kılar. Ancak bir yandan da kan aracılığı ile bulaşan çeşitli hastalıkların taşıyıcısı hâline getirir. Avlarından arta kalanlar leş yiyicilere ve ayrıştırıcılara besin sağlar. Tüm bunlar, bir tilkinin ekolojik nişidir. Habitat, bir organizmanın adresi; ekolojik niş ise ortamda üstlendiği rol şeklinde tanımlanabilir.

Popülasyonların büyüyüp küçülmesi ekosistemi etkiler. Örneğin sirke sineklerini yiyen bir avcı olmasa ve ortamda sınırsız besin olsaydı ne olurdu? Bir yıldan daha az bir süre içinde sirke sinekleri bütün dünyayı kaplardı. Ancak doğal ekosistemlerde bu durum hiçbir zaman gerçekleşmez. Popülasyonu oluşturan bireyler benzer çevre koşullarından etkilenir. Bunlar bulundukları ortamın besin kaynaklarını ortak kullanır ve üreme ile popülasyonun devamını sağlar. Popülasyonların sonsuz derecede büyümesini engelleyen nedenler besin sınırlılığı, avcıların ve benzer özelliklere sahip türlerin varlığı, olumsuz ortam koşulları gibi etmenlerdir.

Canlılar, doğada diğer canlılardan bağımsız olarak yaşayamaz aksine birbirleriyle sürekli ilişki içinde bulunur. Bir bölgede birbirleriyle ilişki içinde bulunan farklı türlere ait popülasyonların oluşturduğu topluluğa komünite denir. Örneğin Antarktika kıyılarında yaşayan planktonlar, bakteriler, penguenler, balıklar, foklar, balinalar ve diğer organizmalar bir komünite oluşturur. Görüldüğü gibi komünitede aynı yaşam ortamını paylaşan türler bir arada bulunur. Komüniteler, tür çeşitliliği bakımından farklılık gösterir. Kutup bölgelerinde tür çeşitliliğinin en az olduğu komüniteler görülürken orta enlemlere doğru gidildikçe çeşitlilik artar ve tropikal bölgelerdeki komünitelerde tür çeşitliliği en yüksek düzeye ulaşır. Bu farklılık sıcaklık, yağış, nem, besin miktarı ve benzeri çevresel faktörlere bağlıdır.

Komünitelerde bulunan birçok tür, birbirleriyle etkileşim hâlinde yaşarken bulundukları çevreyle de karşılıklı etkileşim hâlinde olur. Doğada, canlı ve cansız varlıkların içinde bulundukları, yaşamlarını sürdürdükleri ve birbirleriyle etkileşim (ilişki) içinde oldukları, sınırları belli çevreye ekosistem denir. Canlılar bulundukları ekosistemlerde hem diğer canlılarla hem de cansız varlıklarla sürekli ilişki hâlinde bulunur

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 105 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!