Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 107 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları Tuna Matbaacılık

Okuma Metni

Kutup Ayıları Karaya Göç Etmeye Başladı

Buzulların erimesi, yaşam alanı buzullar olan kutup ayılarının özellikle de dişilerin yaşamını iyice zorlaştırmaya başladı. ABD’li araştırmacılar, eriyen deniz buzunun bu dişileri doğum yapmak üzere Kuzey Alaska karalarına göçe zorlamaya başladığını söylüyor. Gebe kutup ayıları, doğacak yavrularını kuzey soğuğundan korumak için karın içinde in inşa eder. 1985-1994 yılları arasında bu inlerin %62’si deniz buzu üzerinde kuruluyken bu oranın 1998-2004 arasında %37’ye düştüğü anlaşılıyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezinden Anthony Fischbach (Antoni Fişbeh) “Son yıllarda Kuzey Buz Denizi’ndeki buz kütleleri giderek daha geç oluşmaya, daha erken erimeye ve kalın olan bileşenini kaybetmeye başladı.” diye anlatıyor. “Bunlar bir araya gelince bölgedeki buz kütleleri de üzerinde doğum yapılamayacak ve yavru yetiştirilemeyecek kadar kararsız bir zemin hâline geliyor.”

Merkez araştırmacıları 1985 yılında kutup ayılarına, üzerlerinde uydu vericileri olan tasmalar takmaya başlamışlardı. Gebe ayıların inlerini kurdukları bölgeleri saptama çalışmalarında bu tasmalardan yararlanıldı. Bu aygıtların iletim özelliğinin in içinde azalması nedeniyle araştırmacılar sinyal gücünün düştüğü zamanlarda dişinin içeride olduğunu anlayabiliyorlardı.

Bu şekilde, 1985 Nisan’ıyla 2005 Haziran’ı arasında 383 dişi izlendi ve tabii bu arada bu göç davranışının ardında yatabilecek diğer etkenler de göz önüne alındı. Araştırmacılar, sonuçlarından emin gibiler: Kuzey Buz Denizi buzlarının azalma ve kararsızlaşmasına bağlı olarak inlerini karada inşa eden ayıların sayısı giderek artıyor. Buz üzerinde kalmayı yeğleyen kutup ayılarıysa inlerini, buzun daha hızlı inceldiği batı bölgelerinden doğuya doğru kaydırmaya başladılar. “Şu anda, kıyıdan uzakta bulunan dişiler, karadaki in alanlarına ulaşmalarını sağlayacak yeni deniz buzunun oluşması için 10 yıl önce beklediklerinden bir ay daha fazla beklemek zorundalar.” diyor araştırmacılardan Steve Amstrup (Sitiv Amsturup). “Diğer seçenekleri, uygun kara parçasına ulaşmak için çok daha uzun bir mesafeyi yüzerek kat etmek ya da kış boyunca kararlı kalacağı bile kuşkulu, güvenli olmayan buz üstünde in kurmak.” Tam bir çıkmaz… Gidiş böyle olursa 2050’ye gelindiğinde kutup ayılarının sayısı %30-40 oranında düşmüş olacak.

(Düzenlenmiştir.) Ekosistemde yer alan tüm canlı faktörler birbirlerinin yaşam varlığını direkt olarak etkiler. Azalan veya yok olan türler besin zincirindeki dengenin bozulmasına neden olur. Örneğin toprağın bahar ve güz döneminde ekime hazırlanması için tarlayı sürme gibi maliyetlerin yüksek olduğu bahanesiyle ekin anızlarının yakılması, önce farenin doğal düşmanı olan yılanların sayısının azalmasına yol açmış sonra da sayıları aşırı artan farelerle ilaçla mücadeleyi gerektirmiştir. Bu ilaçlama da tilkilerin ölmesine neden olmuştur. Fareler, hem hastalık yayılmasına hem de tarladaki besinlerin azalmasına neden olmuştur. Bu durum ekosistemde oluşan herhangi bir değişikliğin sistemde bozulmaya neden olacağını açıkça göstermektedir. Bir ekosistemde bilimsel bir çalışma yapılırken bu ekosistemi oluşturan canlılar hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Seçilen ekosistemde bulunan bitki ve hayvan türlerindeki birey sayılarının

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!