Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 108 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Tuna Matbaacılık

ETKİNLİK

BİR BİTKİ POPÜLASYONUNUN ÖRNEKLEM YOLUYLA SAYILMASI

Araç Gereçler: 1 m boyunda çıta (4 adet), pamuklu iplik (1 yumak), çelik metre (10 m).

Amaç: Yakın çevreden seçilen bir alandaki bir popülasyonun birey sayısını örneklem tekniği ve bütün bireylerin sayımıyla belirlemek

Ön Bilgi: Bu çalışmada, okulunuzun bahçesinde veya çevresinde bulunan bir çayır ekosistemindeki karahindibaların yaklaşık sayılarını tayin etmeniz için bir örnekleme tekniği uygulayacaksınız. Eğer yaşadığınız bölge uygun değilse ya da isterseniz seçeceğiniz başka bir ekosistemde başka bir bitkiyi de örnekleme yoluyla tayin edebilirsiniz. Karahindiba (Taraxacum offidnale, Taraksakum ofisinale), papatyagiller (Asteraceae, Asterasae) familyasından nisan ve mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında, çayırlık alanlarla yol kenarlarında yetişen, çok yıllık, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir.

İşlem Basamakları

Örnekleme yoluyla popülasyon büyüklüğünün saptanması

1- Yakın çevrenizden çayırlık bir bölge seçiniz. Seçtiğiniz yerde karahindiba bitkisi diğer bitkilerden daha fazla göze çarpmalıdır.
2- Sınıf mevcudumuza göre 5 grup oluşturunuz. Her grup 3. basamak ve ondan sonraki işlemleri yapmalıdır.
3- Çayırlıkta bir kenarı 15 m olan kare şeklinde bir alanı çelik metre ile ölçüp kenarlarına ip çekerek işaretleyiniz.
4- Belirlediğiniz alanı yine metreyi kullanarak yaklaşık 3 m genişliğinde şeritlere ayırınız. Alanın bir kenarını başlangıç noktası, karşı kenarını ise bitiş noktası olarak işaretleyiniz.
5- Başlama noktasının yakınında çıtaları bir kare yapacak şekilde zemine yerleştiriniz. Karenin içindeki bütün karahindibaları sayınız. Bu sayı 1 m2 içindeki karahindibaların gerçek sayısıdır. Size ayrılmış bölümün değişik yerlerinde aynı sayma işlemini 8 defa tekrarlayınız. Son sayımınız belirlediğiniz alanın bitiş noktasına yakın olmalıdır.
6- Tüm sayılarınızın ortalamasını alarak karahindibaların metrekareye düşen ortalama sayısını bulunuz.
7- Diğer grupların yaptıkları sayımların ortalamalarını da alarak metrekareye düşen karahindibaların genel ortalamasını bulunuz.
8- Sayım yaptığınız alanın yüz ölçümünü bulunuz.
9- Ortalama sayıdan yararlanarak sayım alanınızdaki karahindibaların toplam sayısını bulunuz.

Popülasyonun tamamının sayılması

1- Gruplar olarak ip gererek hazırladığınız şeritler içinde kalan tüm karahindibaları sayınız.
2- Bütün sayımların toplamını alarak karahindibaların toplam sayısını bulunuz.

Sonuçları Değerlendirelim

1- Toplam sayım ile örneklem üzerinden yaptığınız sayımı karşılaştırdığınızda nasıl bir fark ortaya çıktı? Sonuçları nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Toplam sayım ile örneklem sayım arasında ciddi bir fark yoktu. Sonuçlara göre bir bölgedeki popülasyonu tek tek sayarak belirlemek zorunda değiliz. Bunun yerine Örneklem yöntemini kullanabiliriz.

2- Örneklem yöntemiyle bir ekosistemdeki popülasyonların sayısı hakkında bir tahminde bulunulabilir mi? Bu tahmin gerçeğe ne kadar yakın olur?

  • Cevap: Evet bulunulabilir. Kesin bir sonuç elde edemeyiz ancak doğru bir ölçümle gerçeğe yakın bir sonuç elde edebiliriz.

3- Örneklemlerle birey sayısı belirleme yönteminden ekolojik çalışmalarda ne şekilde yararlanılabilir?

  • Cevap: Soyu tükenme tehlikesi altındaki canlılar bu şekilde tespit edilip hızlı bir şekilde önlem alınmasına yardımcı olabilir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!