Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 111 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları Tuna Matbaacılık

Organik yapıda olan protein, yağ, vitamin ve karbonhidratların karşılanması canlılarda farklı şekillerde gerçekleşmektedir. Canlılar âlemi beslenme şekillerine göre üreticiler, tüketiciler ve hem üretici hem de tüketiciler olmak üzere üç büyük gruba ayrılır. Üretici organizmalar, organik maddeyi inorganik maddelerden kendisi oluşturur. Tüketiciler üretici organizmaları, diğer tüketicileri ve çürüyen maddeleri besin olarak kullanır.

Üreticiler (Ototrof Canlılar)

Karasal ortamın temel üreticileri olan bitkiler; fotosentez yoluyla karbondioksit, su ve güneş enerjisini kullanarak oksijen ve besin üretir. Üretilen besinin bir kısmını kendi yaşamsal faaliyetleri için kullanan bitkiler; kalan kısmını da protein, karbonhidrat, yağ, vitamin şeklinde kök, gövde, yaprak, tohum ve meyve gibi kısımlarında depo eder. Bitkiler tarafından depo edilen besinler diğer canlıların besin ve enerji ihtiyacını karşılar. Üretici canlılar kullandığı enerji kaynağına göre ikiye ayrılır. Besin sentezinde güneşin ışık enerjisini kullanan canlılar fotosentetik ototroflardır. Kloroplast taşıyan protistler, siyanobakteriler(mavi-yeşil algler) ve bitkiler fotosentetik ototrof canlılardır (tam parazit olanlar hariç). Buna karşın bazı ototroflar, güneş enerjisinden yararlanamaz ve dolayısıyla besinlerini yaparken ışık enerjisini kullanmaz. Bu organizmalar, bazı inorganik maddeleri oksitleyerek kimyasal yollardan sağladıkları enerjiyle organik besin sentezler. Bu canlılara kemosentetik ototroflar denir. Nitrit, nitrat, demir ve sülfür bakterileri ile bazı arkeler kemosentetik ototroflardır.

Tüketiciler (Heterotrof Canlılar)

İnorganik maddelerden organik besin yapamayan, organik besinleri hazır olarak alan canlıların beslenme biçimine heterotrof beslenme denir. Böyle beslenen canlılara dış beslek veya tüketici adı verilir. Tüketici organizmalar beslenme özelliklerine göre üç alt grupta incelenir: Holozoik canlılar, ayrıştırıcılar ve parazitler.

Holozoik Canlılar

Holozoik canlılar besinlerini katı parçalar hâlinde alarak sindirir. Bu canlıların sindirim sistemleri ve avlarını yakalayabilmek için duyu organları, sinir sistemleri, kas yapıları gelişmiştir. Holozoik canlılar aldıkları besinlerin kaynağına göre üç gruba ayrılır:

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!