Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 114 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları Tuna Matbaacılık

Bilgi Kutusu

Güneşten Soframıza Gelen Enerji

Şeker pancarı; etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasından bir tarım bitkisidir. Şeker pancarı bitkisi, güneşten gelen enerji ve klorofil pigmentinin yardımıyla kökleriyle topraktan aldığı su ve havadan aldığı karbondioksit gibi inorganik maddelerden çeşitli şekerler üretir. Şeker pancarı bu şekerlerin bir kısmını büyümek ve yeni dokular üretmek için kullanır. Kalan, kök kısmında depo edilir. Şeker pancarları olgunlaştığında toplanır ve kök kısmı yapraklarından ayrılır. Şeker pancarı yaprakları, bitkisel üretim artığı bir yemdir. Şeker pancarının hasadı sonucu elde edilir. Geviş getiren hayvanlar, şeker pancarı yapraklarını çok severek tüketir. Yapraklardaki enerji, böylece bu yaprakları yiyen hayvanlara geçer. Şeker pancarının kök kısmından şeker elde edilir. Bu şekerlerden yapılan besinlerden ise insanlar enerji elde eder.

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi

Ekosistemdeki enerjinin birincil kaynağının güneş olduğunu ve dünyadaki tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyduğunu biliyorsunuz. Canlılar arası ilişkinin temelinde beslenme bulunur. Ekosistemdeki madde ve enerji aktarımı organizmalar arasındaki besin zinciri ile sağlanır. Besin zincirinde besin aktarımı üreticiden tüketicilere doğru gerçekleşir. Besin zincirlerinin ilk halkasında her zaman üretici canlılar yer alır. Üreticiler güneş enerjisi yardımıyla organik besinleri sentezler. Bu sentez; karada tohumlu ve tohumsuz bitkiler, sucul ortamda ise fitoplanktonlar, algler vb. canlılar tarafından yapılır. Besin zincirinde üreticilerle beslenen otçul canlılara birincil tüketiciler denir. Karasal ortamdaki birincil tüketicilerin büyük bölümünü böcekler, kemirici memeliler ve geviş getirenler; sularda ise fitoplanktonlarla beslenen küçük boyutlu canlı türleri oluşturur. Birincil tüketicilerle beslenen hayvanlara ikincil tüketiciler denir. Aslan, kurt, fok gibi etle beslenen canlılar ve böceklerle beslenen kuşlar ikincil tüketicilere örnektir. İkincil tüketicileri besin olarak kullanan etçil hayvanlara üçüncül tüketiciler denir. Yırtıcı kuşlar, katil balina, pelikan gibi canlılar ise üçüncül tüketicilerdir. Ayrıştırıcılar da besin zincirindeki tüm canlıların ölülerini ve atıklarını ayrıştırarak ekosistemdeki beslenme ilişkilerine dâhil olur

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!