Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 123 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Tuna Matbaacılık

Su çevrimini harekete geçiren güneş enerjisi yeryüzündeki suyu ısıtır, ısınan su da buharlaşır. Atmosferdeki suyun %90’ı okyanuslar, denizler, göller ve nehirler yoluyla sağlanırken yaklaşık %10’u ise bitkilerin terlemesi ile meydana gelir. Buharlaşma su döngüsünü başlatır.

Yoğuşma, havadaki su buharının sıvı hâle dönüşmesidir. Bulutların oluşmasını sağlayan yoğuşma, su döngüsü bakımından oldukça önemlidir. Su buharı içeren hava yükseldiği ve soğuduğu için bulutlar, atmosferde oluşur ve dünyaya suyun geri dönebilmesinin başlıca yolu olan yağışı oluşturur. Su buharı, atmosferin yüksek kesimlerinde soğuk hava tabakasıyla karşılaşınca yoğuşur, kar ve yağmur şeklinde yeryüzüne düşer. Çeşitli yağış şekilleriyle toprağa düşen su, toprağı nemlendirir ve toprağın altına doğru süzülerek yer altı sularının oluşumunu sağlar. Toprağa düşen bu sular denizlere, göllere, akarsulara ve çeşitli su birikintilerine karışır.

Bilgi Kutusu

Büyüme devresi süresince bir yaprak, kendi ağırlığından birkaç kat fazla suyu buharlaştırır. 0,4 hektar alanda ekili mısır, her gün yaklaşık 11.400-15.100 litre suyu dışarı verirken büyük meşe ağacı, her yıl 151.000 litre suyu buharlaştırır.

Fotosentez yapan bitkiler topraktaki suyu kökleri yardımı ile alır ve bir kısmını terleme yoluyla tekrar atmosfere verir. Hayvanların nefes alıp vermesi ile (solunum olayıyla) su buharı atmosfere geri verilir. Güneş ışınlarının etkisi ile yeryüzündeki suların buharlaşarak yine atmosfere karışmasıyla döngü tamamlanır.

Karbon Döngüsü

Tüm canlılar, karbon içerikli bileşikler olan organik moleküllerden oluşur. Bu nedenle karbon döngüsü oldukça önemlidir. Canlıların temel yapısını oluşturan karbon; atmosferde karbondioksit, suda karbondioksit ve bikarbonat hâlinde bulunur.
Karalarda ise karbon; kömür, doğal gaz, petrol ve kireç taşı içerisinde yer alır. Organizmaların en önemli karbon kaynağı hava ve sudaki karbondioksittir. Karbon döngüsü atmosfer, litosfer ve hidrosfer arasında gerçekleşir.

Bilgi Kutusu

Topraklar yaklaşık 1.500 Gt C (Giga ton karbon) içeriğiyle karasal ekosistemin en büyük karbon deposunu oluşturur. Toprak, bitkilerin yapısındaki karbondan iki buçuk kat atmosferdeki karbondan ise yaklaşık iki kat daha fazla karbon(C) içerir. Bu dinamik depo ile atmosfer arasındaki yıllık karbondioksit(CO2) değişimi, fosil yakıtlar tarafından atmosfere salınan karbonun yaklaşık on katıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 123 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!