Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 124 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Tuna Matbaacılık

Atmosferdeki karbondioksit, döngüye fotosentez yoluyla girdiğinden üreticiler, karbon döngüsünde önemli bir bileşendir. Bitkiler tarafından alınan karbondioksit fotosentezde besin üretilirken kullanılır. Böylece karbon, organik bileşiklerin yapısına katılır. Bitkiler tarafından alınan karbonun bir kısmı solunum yoluyla yeniden atmosfere döner. Kalan karbon, bitki dokularının yapımında kullanılır. Daha sonra otçulların bitkileri yemesiyle karbon, besin zinciri yoluyla hayvansal dokulara geçmiş olur. Hayvanlar da karbonun bir kısmını solunum yoluyla tekrar karbondioksit olarak atmosfere salar. Karbon içeren bazı moleküller bitki, hayvan ölüleri ve artıklarıyla toprağa geçer. Bu moleküller ayrıştırıcılar tarafından parçalanır ve atmosfere karbondioksit gazı verilir.
Bitki ve hayvan fosillerinin toprak altında uzun süre kalmasıyla oluşan kömür, petrol gibi yakıtların yanması sonucu oluşan karbondioksit de atmosfere karışır.

Okyanuslar, atmosferdeki karbondioksit seviyesinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Karbon içeren gazlar, difüzyon yolu ile okyanus yüzeyi ve atmosfer arasında hareket eder. Sucul ortamdaki üreticiler ve hayvanlar aynı karada olduğu biçimiyle karbon döngüsünde rol oynar. Okyanustaki canlılar öldüklerinde suda çürür (ayrışır). Çürüyen organizmaların kalıntıları okyanusun dibine çökerek orada çözünür ya da okyanus dibine yerleşerek tortunun içine gömülür. Denizde yaşayan bazı canlı türlerinin kabuk ve kemiklerinde karbon depolanır. Bu canlılar öldüğünde kalıntıları uzun yıllar boyunca birikip kireç taşı kayaçlarına dönüşür. Karaların jeolojik hareketleri ile yeryüzüne çıkan kireç taşı hava ile temas ettiğinde aşınır ve erozyona uğrar. Böylece kayaçlar içinde bulunan karbon minerali, yavaş yavaş ayrışır ve denizlere, atmosfere karışarak karbon döngüsüne katılır.


Araştırma

1950’lerden günümüze kadar atmosferdeki toplam karbondioksit miktarındaki artışla ortalama sıcaklık değerlerindeki artışı araştırıp bir grafikte gösteriniz. Bu verileri küresel ısınma ve ekosistemler üzerindeki etkileri açısından değerlendiriniz. Yaptığınız çalışmaları okul panonuzda sergileyiniz.

  • Cevap:

Kutuplardaki buzulların erimesine ve paralel olarak burada yaşam süren canlıların yaşam alanlarının daralmasına neden olmaktadır.

Eriyen buzullarla beraber deniz sularının düzeyi yükseliyor. Uzmanlar zaman içerisinde buzullarda meydana gelen bu erimelerden dolayı birçok ülkenin sular altında kalacağını belirtmektedir.

Deniz sularının artmasıyla deniz kenarında ki topraklar suya gömülüyor ve neticesinde toprak kaybı yaşanıyor. Bu durum zaman içerisinde ciddi derecede kara parçası küçülmesine neden olacağı aşikardır.

Küresel ısınmayla beraber birtakım yerlerde şiddetli kuraklıklar ortaya çıkmaktadır. Bu durum zaman içerisinde bitki örtüsünün yok olmasına ve insanların besin sıkıntısı çekmesine neden olacaktır.

Küresel ısınmayla beraber mevsimler istikrarını kaybetmekte ve birçok coğrafyalarda seller fırtınalar yaşanmakta. Ülkemizde dahi yaşanan aşırı sıcakların ve soğukların en büyük nedeni şüphesiz küresel ısınmadır.

Mevsimlerin tamamen yaşanamaması hayvan çeşitlerinin üreyememesine ve birçok hayvan ırkının ortadan kalkmasına sebep oluyor. Ülkemizde de artık sadece yaz ve kış mevsimleri yaşanmaktadır. İlkbahar ve sonbahar etkisini ciddi oranda kaybetmiştir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!