Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 126 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları Tuna Matbaacılık

Azot Döngüsü

Tüm canlılar için yapısal ve işlevsel öneme sahip aminoasit, protein, nükleik asit, hormon ve vitaminlerin yapısına giren azot, canlı yaşamı için temel elementlerdendir. Gaz hâlindeki azot (N2), atmosferin %78’ini oluşturur. Atmosferdeki azotun canlılar tarafından kullanımı ve tekrar atmosfere dönmesi olayına azot döngüsü denir. Şekil 3.9’da azot döngüsünde gerçekleşen olaylar karasal ekosistemler için açıklanmıştır. Benzer olaylar sucul ekosistemlerde de gerçekleşir. Bitkiler atmosferde bulunan azot gazından doğrudan yararlanamaz. Öncelikle azotun bitkilerin kullanabileceği bir forma dönüştürülmesi gerekir. Azotun bitkiler tarafından alınabilmesi için amonyum (NH+4) ya da nitrata (NO3) çevrilmesi gerekir. Canlılar tarafından azotun kullanılabilir azotlu bileşiklere dönüştürülmesine azot fiksasyonu (azotun tespit edilmesi) denir. Toprakta ya da bazı bitki gruplarının (baklagillerin) köklerindeki nodüllerinde yaşayan, azot bağlayan bakteriler azot gazını amonyak (NH3) veya amonyum iyonuna dönüştürür. Buna biyotik fiksasyon denir. Topraktaki amonyak, burada yaşayan bazı bakteriler tarafından önce nitrite (NO2) sonra da nitrata dönüştürülür. Bu olaya nitrifikasyon denir.

Nitrat, bitkiler tarafından topraktan alınır ve organik besin üretiminde kullanılır. Azot ise besin zinciri yolu ile bitkilerden hayvanlara geçer. Havanın azotu, yıldırım ve şimşeklerin sağladığı enerji sayesinde suyun hidrojeni ve oksijeni ile bir- leşip amonyağa ve nitrite (NO2) dönüşür. Buna da abiyotik fiksasyon denir. Daha sonra bu maddeler yağışlarla yeryüzüne iner. Suda çözünen nitratlar tekrar bitki kökleriyle topraktan alınır. Ayrıca yapay gübre üretimi sırasında endüstriyel olarak azot bağlanır. Bitki ve hayvanlar, atık ürettiklerinde ya da öldüklerinde ayrıştırıcılar sayesinde amonyak formunda tekrar toprağa döner ve bakteriler tarafından nitrit (NO-) ve nitrat (NO-) oluşturulur. Toprakta bulunan bazı bakteriler de nitrit ya da nitratı yeniden azot gazına dönüştürür. Bu olaya denitrifikasyon denir. Böylece azot tekrar atmosfere karışır. Fosil yakıtların yanması sonucu ve egzozlardan çıkan gazlar atmosferdeki azotlu bileşik miktarını artırır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 126 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!