Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 131 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları Tuna Matbaacılık

GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARININ SEBEPLERİ VE OLASI SONUÇLARI

İnsanlık tarihiyle birlikte var olmaya başlayan çevre sorunları, özellikle sanayi devriminden sonra artmış ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra yıkıcı etkilerini göstermeye başlamıştır. Başta bu sorunların etkilerinin küresel değil, bölgesel olduğu düşünülmüş ancak yapılan çalışmalar, çevre sorunlarının evrensel etkilerini ortaya koymuştur. Bu çalışmalarla doğal dengenin bozulmasına neden olan çevre sorunlarının bütün dünyayı etkileyecek sonuçlar doğuracağı gösterilmiştir. Bilim insanları dünyayı bir gemiye benzeterek geminin batmasında doğrudan etkisi olsun ya da olmasın herkesin sonuçtan etkileneceğini ifade etmektedir. Bu nedenle dünyada var olan doğal kaynakların bilinmesi, öneminin kavranması ve tüketilmeden kullanılması tüm insanların görevi ve sorumluluğudur.

Önceleri sadece su ve hava kirliliği şeklinde ele alınan çevre sorunları, günümüzde birçok başlık altında incelenmektedir. Bunlardan başlıcaları; hava, su, toprak, besin, radyasyon ve gürültü kirliliği, asit yağmurları, erozyon, küresel iklim değişikliği, doğal hayatın tahribi, orman yangınları vb. şeklinde sıralanabilir. Şimdi çevre sorunlarını başlıklar hâlinde ele alarak bu sorunların nedenlerini ve sonuçlarını irdeleyelim.

Hava Kirliliği

Canlılar için yaşamsal önemi olan hava, gazların karışımından oluşmaktadır. Havanın %78’ini azot, %21’ini oksijen, %1’ini ise karbondioksit ve gaz hâlindeki diğer maddeler oluşturur. Ancak atmosferdeki gazların oranlarının değişmesi ve bazı kirletici maddelerin atmosferde birikmesi havanın canlılara zarar verecek hâle gelmesine neden olmaktadır. Atmosferde toz, duman, kül, katran, gaz, su buharı gibi maddelerin, bazı gazların (kükürtdioksit, hidrojen sülfür, azotdioksit, azotmonoksit vb.) insan ve diğer canlılara zarar verecek düzeye ulaşmasına hava kirliliği denir.

Havayı kirleten etmenler doğal ve insan kaynaklı etmenler olarak ikiye ayrılır. Volkanik patlamalar havayı kirleten doğal etmenlerdendir. Ancak insan kaynaklı etmenlerden olan plansız kentleşme ve sanayileşme, günümüzdeki hava kirliliğinin temel nedenleridir.

Plansız kentleşme, kentlerin uygun olmayan yerlere kurulması ve genişlemesiyle kirliliğin oluşmasına ve artmasına neden olan önemli bir etmendir Bununla birlikte zamanla daha yoğun nüfusun kentlerde yaşaması, yeşil alanların azalması ve ulaşım araçlarından çıkan egzoz gazları da kirliliği artırmaktadır. Ayrıca binalarda ısı yalıtımının sağlanmaması, ısınmak için daha çok yakıt tüketilmesine neden olmaktadır. Isınmak için fosil yakıtların (kömür, petrol, doğal gaz) kullanılmasından dolayı atmosfere daha çok karbondioksit, karbonmonoksit ve diğer kirletici gazlar salınmaktadır. Bu durum da atmosferdeki kirletici maddelerin oranını artırmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 131 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
sad
0
happy
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!