Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 133 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Tuna Matbaacılık

Asit yağışları, düştüğü yerdeki bitkiler ve hayvanlar başta olmak üzere binalara, arabalara, toprağa ve suya ciddi zararlar vermektedir. Asit yağışlarına maruz kalan bitkilerde büyüme yavaşlamakta, hastalıklara karşı direnç düşmekte ve verim azalmaktadır. Hatta asit yağışlarından etkilenen ormanlar kuruyabilmektedir. Hayvanlar da doğrudan veya yaşam alanları tahrip olduğundan dolaylı olarak zarar görmektedir. Örneğin göllerdeki suyun asitlik derecesi arttığında balıklar ölmekte, balıklarla beslenen kuş ve diğer hayvanlar da bundan olumsuz etkilenmektedir. Asit yağışları binalarda, araçlarda ve eşyalarda aşınmalara ve yıpranmalara neden olmaktadır. Özellikle tarihî eserler bu yağışlardan oldukça etkilenmektedir

Asit yağışları toprağa ulaştığında toprağın yapısını da bozar. Toprakta bulunan ve bitkilerin büyümesi için gerekli olan magnezyum (Mg), potasyum (K) ve kalsiyum (Ca) gibi elementlerin çözünerek topraktan ayrılmasına neden olur. Böylece toprak, bu elementler bakımından fakirleşir. Asit yağışları toprakta bulunan alüminyum (Al), cıva (Hg) gibi ağır metallerin de topraktan ayrışmasına ve yer altı suları, deniz, göl, akarsu gibi su kaynaklarına karışmasına yol açar. Bu durum da hem suda yaşayan canlıların hem de besin zinciri yoluyla bu canlılarla beslenen diğer canlıların zarar görmesine neden olur. Böylece besin zincirinde üreticilerden tüketicilere doğru gidildikçe canlıların vücudunda biriken zehirli madde miktarı artar. Bu olay, canlılarda ölümle sonuçlanabilen ağır metal zehirlenmelerine yol açabilir. Hava kirliliği, oluştuğu bölgeden çok uzaktaki yerleri etkileyebilmektedir. Enerji santralleri, fabrikalar ve evlerin bacalarından çıkan dumanlar, rüzgârın etkisiyle çok uzak bölgelere taşınarak orada asit yağışlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle asit yağışları bölgesel olduğu kadar küresel boyutta bir çevre sorunudur

Küresel Isınma ve İklim Değişikliği

Kış şartlarında bitki yetiştirmek üzere her tarafı camla kaplı mekânlar oluşturulur (Görsel 3.19). Bu mekânların içi, soğuk kış aylarında bile oldukça sıcak olur. Sera denilen bu ortamlara giren güneş ışınları içerdeki katı cisimlere ve seranın camlarına çarpar. Bu sırada güneş ışınlarının enerjisi ısı enerjisine dönüşür. Bu enerjinin bir kısmı seradaki cisimler tarafından emilirken bir kısmı da yansır. Ancak yansıyan ısının dışarı çıkması seranın camları tarafından engellenir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 133 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!