Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 139 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları Tuna Matbaacılık

Bu şekilde zehirlenen bazı hayvanların öldüğü hatta türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bilinmektedir. Kirli sulardan avlanan balıkların insanlar tarafından tüketilmesiyle bu ağır metaller, çeşitli kanser hastalıkları, üreme sağlığı bozuklukları gibi problemlere neden olmaktadır. Kirli suların içme suyuna karışmasıyla veya bu sularla yıkanmış sebze ve meyvelerin tüketilmesiyle insanlarda tifo, sarılık, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklar görülebilmektedir. Kirli sularda bulunan hastalık etkenleri salgınlara da yol açabilmektedir.

Toprak Kirliliği

Toprak; çok uzun sürede kayaçların rüzgâr, su, buz, canlıların faaliyetleri vb. etkenlerle parçalanması sonucu oluşur. İnsan ve diğer canlıların beslenmesinde temel kaynak olan toprak, bazı canlılara barınma ortamı sağlar. Toprak, yer kabuğunun en üst tabakasını oluşturur ve birçok canlının yaşamını sürdürdüğü, besinlerini temin ettiği, atıklarını bıraktığı bir ortamdır (Görsel 3.26). Hava, su ve canlılarla karşılıklı etkileşim hâlinde olan toprak, doğal olarak çeşitli çevre sorunlarından etkilenmektedir. Havayı ve suyu kirleten etmenler toprağı da kirletmektedir. Asit yağışları, toprağın içinde bulunan ve bitki gelişimi için gerekli minerallerin topraktan ayrılmasına yol açar. Bu nedenle asit yağışlarının olduğu bölgelerdeki toprak verimsizleşir ve zamanla çoraklaşır.

Bilinçsiz yapılan tarım faaliyetleri çok miktarda tarım ilacı, gübre vb. kimyasal maddenin toprağa karışmasına ve toprağın kirlenmesine neden olmaktadır. Ayrıca yanlış sulama da topraktaki minerallerin kaybına ve dolayısıyla toprağın verimsizleşmesine yol açmaktadır. Sanayi kuruluşları ve konutlara ait atıklar toprağın doğal yapısını bozmaktadır. Bazı üretim ve taşıma faaliyetleri nedeniyle petrol, radyoaktif maddeler, bazı kimyasal maddeler, katı atıklar, uçucu küller, tuzlar vb. kirleticiler toprağa karışabilmektedir. Bu şekilde kirlenmiş topraklar canlıları olumsuz etkilemektedir. Ayrıca bu topraklardan suya karışan maddeler de suyun kirlenmesine neden olmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 139 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!