Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 141 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları Tuna Matbaacılık

Bitki örtüsünün tahrip edilmesi erozyonun artmasına neden olan insan faaliyetlerinin başında gelmektedir. Bitkilerin kökleriyle toprağı tutması, yaprak ve dallarıyla rüzgâr ve yağmurun etkisini azaltması sayesinde erozyonu önlemeye katkısı vardır. Bu nedenle eğimli araziler başta olmak üzere erozyonun görülebileceği alanlarda bitki örtüsünün korunması çok önemlidir. Erozyonun görüldüğü alanlarda toprak örtüsünün derinliği azalır, zamanla verimli toprak tamamen yok olurken taş, çakıl ve kayalıklar kalır. Ayrıca erozyona uğrayan toprağın su tutma kapasitesi de azaldığı için çölleşme, kaçınılmaz şekilde ortaya çıkar. Eskiden bitkilerin ve değişik birçok canlının yaşamını sürdürdüğü alanlarda erozyonla birlikte bitki örtüsü kaybolurken diğer canlılar da yaşayamaz olur. Bu nedenle erozyon, toprak kaybıyla birlikte doğal bitki örtüsünün ve diğer canlıların da yok olmasına, sonuçta biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açmaktadır.Bitki örtüsünün yok olması ayrıca küresel ısınmanın artmasına, küresel iklim değişikliğine ve diğer çevre sorunlarının da şiddetlenmesine yol açmaktadır. Erozyonla taşınan topraklar genellikle deniz, göl, baraj, akarsu yatakları vb. yerlerde birikerek buraların da yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Şiddetli bir yağmurdan sonra akarsuların, göl ve deniz sularının bulanık olmasının nedeni erozyonla taşınan topraklardır.. Zamanla göller ve akarsu yatakları bu şekilde taşınan topraklarla dolmakta, buralardaki doğal denge bozulmaktadır. Erozyon nedeniyle toprakla dolan baraj göllerinin ekonomik ömrü de önemli ölçüde azalmaktadır.

Toprağın ve bitki örtüsünün olmadığı alanlarda yağmur ve kar suları yeterince emilemeyeceğin- den yer altı suları da beslenemez ve zamanla kurur. Toprak oluşumu çok uzun sürede gerçekleşmektedir. Örneğin 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için en az 300 ile 1.000 yıl arasında bir süre gerekmektedir. Ancak toprağın erozyonla kaybı çok kısa sürede ve geri dönüşü olmayacak şekilde gerçekleşebilmektedir. Çoraklaşan toprağı ıslah etmek veya kirlenen toprağı temizlemek mümkün olsa da beraber erozyonla kaybedilmiş toprağı yerine geri getirmek ya da yapılaşma nedeniyle niteliği bozulmuş arazileri yeniden tarım alanına dönüştürmek pratikte mümkün değildir. Erozyonla çoraklaşan bölgelerde yaşayan insanlar, toprağa dayalı üretim yapamaz. Bu nedenle işsizlik ve yoksulluk artar, büyük şehirlere göç hızlanır. Bu da şehirlerin hızlı ve plansız büyümesine çevre sorunlarının daha da artmasına yol açar. Erozyon; sel, çığ, fırtına, toprak kayması gibi felaketlerin görülmesine, can ve mal kayıplarının yaşanmasına neden olur. Dünyanın bir bütün olduğu ve bu bütünün herhangi bir parçasındaki sorunun diğer parçaları da etkileyeceği dikkate alınmalıdır. Bu nedenle her ne kadar değişik başlıklar altında ele alınsa da çevre sorunlarının birbirini etkilediği ve sonuçta doğal dengenin bozulmasına neden olduğu unutulmamalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 141 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!