Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 150 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları Tuna Matbaacılık

İnsan etkisi, ekosistemlerin yapısını bozarak bazı türlerin yok olmasına veya azalmasına, bazı türlerin ise sayıca çoğalmasına yol açmaktadır. Böylece türlerin birbirleri ve çevreleriyle ilişkisi değişmektedir. Bu tür değişimlerin insanlarda ve diğer canlılarda enfeksiyon hastalıklarına neden olan bazı etkenlerin çoğalmasına ve salgın hastalıklara yol açtığı bildirilmektedir. Ormanların yok edilmesi ve bu alanların farklı amaçlar için değerlendirilmesi, suyun kullanımında yapılan değişiklik (örneğin baraj yapımı gibi), plansız kentleşme, kullanılan ilaçlara karşı direnç oluşumu, göçler vb. olaylar salgın hastalıkların yayılmasına veya yeni salgın hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

İnsan sağlığı açısından çok önemli olan biyolojik çeşitliliği tehdit eden diğer etmenler de küresel ısınma ve iklim değişikliğidir. Özellikle karasal ekosistemlerdeki biyolojik çeşitlilik; küresel ısınmanın sonucu olan atmosfer sıcaklığındaki artış, fırtınalar, seller ve kuraklık gibi doğa olaylarından etkilenmektedir. Dünyanın ortalama sıcaklığındaki artış, sucul ekosistemlerdeki biyolojik çeşitliliği de olumsuz etkilemektedir. Ayrıca canlıların yaşam döngüleri, göç alışkanlıkları  ve yaşam alanlarının etkilenmesinden dolayı biyolojik çeşitliliğin önemli ölçüde azalacağı, tarım ve hayvancılıkta verimin düşeceği tahmin edilmektedir.

Güncel Çevre Sorunlarının İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Önceki konularda çevre sorunlarının nedenlerini ve ağırlıklı olarak doğal dengeye etkilerini incelediniz. Bu konuda ise çevre sorunlarının insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini daha detaylı bir şekilde öğreneceksiniz. Çevre sorunlarının insana etkisi hemen görülebileceği gibi zamanla bazı maddelerin biyolojik birikimiyle de ortaya çıkabilir. Zararlı maddelerden etkilenme; yaş ve fizyolojik durum (hamilelik, çocukluk, gençlik, erişkinlik dönemi, alerji), zararlı madde miktarı, bu maddelere maruz kalınan süre ve kimyasal maddenin özelliğine göre değişkenlik göstermektedir. Hava kirliliğine yol açan bileşiklerden biri olan karbonmonoksit, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltmaktadır. Solunan doza bağlı olarak ölümlere veya kan damarlarının çeperleri, beyin, kalp gibi hassas organ ve dokularda fonksiyon bozukluklarına neden olmaktadır.

Kükürt oksitler; bronşit , amfizem ve diğer akciğer hastalıklarına sebep olurken azot oksitler ise bronş ve akciğer dokusunda bozulmalara, bakteri enfeksiyonlarına karşı hassasiyetin artmasına neden olmaktadır. Uçucu organik bileşikler; merkezî sinir sistemi üzerinde uyuşturucu etkiye, astıma ve diğer bazı solunum yolu hastalıklarına yol açmaktadır. Maruz kalınan doza ve süreye bağlı olarak bu tür maddeler kanser oluşumuna da neden olmaktadır.


Araştırma

Ülkemizde çevre sorunlarının yoğun yaşandığı bölgelerden birini ele alınız. Bölgedeki çevre kirliliğine bağlı olarak yaygın görülen hastalıkları araştırınız ve bulgularınızı sınıfta sununuz.

  • Cevap: Marmara bölgesinin çevre sorunları; su kirliliği, hava kirliliği, çevre kirliliği ve çarpık kentleşmedir. Marmara bölgesindeki çevre kirliliğine bağlı olarak yaygın görülen hastalıklar şu şekilde sıralayabiliriz.

Sinir Sistemi
Nörodavranışsal Hastalıklar
Deri Hastalıkları
Akciğer Hastalıkları
Kalp ve Dolaşım Sistemi Hastalıkları
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Karaciğer Hastalıkları
Böbrek ve İdrar Yolu Hastalıkları
Hematopoetik Sistem Hastalıkları
Troid Hastalıkları
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
Kadın Üreme Sistemi Hastalıkları
Erkek Üreme Sistemi Hastalıkları
Çevresel Kimyasallar ve Kanser Oluşumu

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 150 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!